Županija

Ministar Butković potpisao ugovore za modernizaciju luka u županiji

Ministar Butković potpisao ugovore za modernizaciju luka u županiji

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u petak u Stonu Ugovor za rekonstrukciju luke otvorene za javni promet Ubli na otoku Lastovo kao i Sporazum o potrebi sanacije i rekonstrukcije luke otvorene za javni promet luke Cavtat. Na potpisivanju su bili i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević, a župan je ujedno i supotpisnik Sporazuma za sanaciju cavtatske rive.
Ministar Butković rekao je kako je razvoj lučke infrastrukture koji provodi Vlada RH ‘renesansa na hrvatskoj obali’, prenose iz županije.

-Od ova dva jedan projekt ide iz EU fondova, luka Ubli, drugi se financira iz nacionalnih sredstava, obnova luke u Cavtatu. Pelješki most i izgradnja lučke infrastrukture, odnosno kako je ja nazivam – renesansa na našoj obali ostat će upamćeni u mandatu Vlade RH Andreja Plenkovića. Ukupna vrijednost je oko 90 milijuna kuna. Mi svi koji živimo na moru i od mora znamo što znači graditi luku jer je lice i naličje svakog mjesta. To je više i od otočkog povezivanja, to je sigurnost, podiže imidž, manjeg ili većeg mjesta na otoku ili priobalju. Drago mi je da smo uspjeli ugovoriti tih milijardu kuna, a ovo što se događa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je gotovo 600 milijuna vrijednih projekata, a kad se pokrenu i ostali projekti to će biti 700 milijuna kuna. To pokazuje da ova županija zna provoditi projkete, da zna pripremati projekte, kao i naravno njezine Županijske lučke uprave – rekao je ministar Butković. Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako oni kao Središnja agencija na području DNŽ trenutno provode 29 projekata vrijednosti 6,8 milijardi kuna.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je veliki dio projekata lučke infrasturkture u realizaciji ili poodmakloj fazi pripreme.
-Mi imamo osam, odnosno sa cavtatskom rivom sada ih je devet takvih projekata i u realizaciji su već Trpanj, Donje Čelo i Puntin, pred izborom izvođača radova su Polačište i Vela Luka, a nakon današnjeg potpisa ide javna nabava za Ubli. Preostaje nam dakle Prigradica i Perna koja je pred građevinskom dozvolom. Vrijednost tih projekata je 700 milijuna kuna. Naši ljudi kažu kako je na naše područje zadnji ulagao Franjo Josip, a ovo sada to daleko nadmašuje. Zahvaljujem Ministarstvu, Vladi RH i našim saborskim zastupnicima posebice Branku Bačiću koji su na tome radili – rekao je župan Dobroslavić.

Naglasio je i kako se priprema projekt produljenja autoceste od čvora Metković do Osojnika i brze ceste od Dubrovnika do Zračne Luke Dubrovnik te od Brijeste do Perne.

-Tada ćemo konačno biti infrastrukturno vezani s našom zemljom – rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je ovo itekako značajan zahvat za Cavtat.

-Riva u Cavtatu je u jako lošem stanju i ovo je nužan projekt za nas. Radujem se što se ovo događa u mom mandatu i ponosan sam zbog toga – rekao je načelnik Lasić.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist