Hrvatska

Ministar Butković: ‘Maksimalna kazna će biti 130 tisuća eura za nezakonite stvari na pomorskom dobru’

oleg butkovic 4 1

Novi zakon o pomorskom dobru izazvao je burnu raspravu. Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade rekao je da dio oporbe grubo manipulira činjenicama i lažno optužuje Vladu. Ministar mora, prometa i infrastrukture, ujedno i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Oleg Butković gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a rekao je da se Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije donio 20 godina.

– Zakon koji je na snazi je iz 2003. godine i po tom zakonu imamo u Hrvatskoj 18 ograđenih plaža. Cilj novog zakona je da se uvede bolji nadzor i da se na bolji način zaštiti pomorsko dobro jer se pokazala praksa da su se na pomorskom dobru događale stvari koje nisu bile dobre – nezakonita gradnja, uzurpacije – rekao je ministar Butković.

Plaže posebnih namjera

Na pitanje hoće li s novim Zakonom biti više plaža u koncesiji, ministar Butković rekao je da će o tome odlučivati prostorni planovi i lokalna samouprava.

– Imamo čitav niz koncesioniranih plaža. Koncesije ostaju i dalje kao mogućnost, ali uz transparentniju i bolju pripremu koncesioniranja. Nema više dodjele koncesije po babi i stričevima – istaknuo je Butković.

– Zabranjeno je ograđivanje. Bit će posebne plaže poput plaža posebnih namjera, nudističke, plaže specijalnih bolnica i plaže za pse. Ostat će mogućnost ograđivanja bez ikakve manipulacije da bi netko mogao iskoristiti i ograditi plažu koja nije te namjene. Nikome se neće zabraniti da dođe na plažu i da se kupa – poručio je ministar.

Bolja kontrola i veće kazne

– Do sada smo u postojećem zakonu imali da je ministarstvo preko lučkih kapetanija provodilo nadzor nad pomorskim dobrom. Sada dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi da sa svojim redarima – komunalnim ili lučkim može izvršiti kontrolu. Oni neće kontrolirati građane nego koncesionare i sve koji budu uzurpirali pomorsko dobro. Do sada je maksimalna kazna bila 33 tisuća eura, a sada će biti 130 tisuća eura za one koji budu radili nezakonite stvari na pomorskom dobru – naglasio je Butković.

Novi sustav naplate cestarina

– Poskupljenja neće biti. Hrvatska je ušla u Schengen i događaju nam se gužve na Bregani i Rupi. Tamo ćemo maknuti naplatu dok ne uvedemo novi sustav naplate. To je projekt vrijedan 70 milijuna eura, beskontaktni sustav naplate, tip elektroničke vinjete. Neće više biti rampa, očitavat će vašu registraciju i skidati s određenog računa određeni iznos koji je namijenjen za tu rutu – zaključio je ministar Oleg Butković.

Pročitajte još

10 GODINA SUSTAVA E-GRAĐANI 2 milijuna svakodnevnih korisnika, jeste li među njima?!

Dulist

Gorivo od utorka jeftinije?

Dulist

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist