Hrvatska

Milanović dolazi na otvorenje Pelješkog mosta

Milanović dolazi na otvorenje Pelješkog mosta

‘Na otvaranje Pelješkog mosta otići ću s velikom radošću za nekoliko dana’, potvrdio je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović u Opatiji gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada.

-Hrvatska godišnje ubire pet milijardi kuna, to je malo. Od tih pet milijardi, dvije idu poljoprivredi, to je socijalni fond i to je najbolje planiran novac, ne krade se. Ostalo je tri milijarde, to je ono što se proteklih godina slijevalo u našu domovinu iz europskih fondova. Taj novac ima valjda neke efekte,  iako ih mi na žalost ne računamo. Kako utječu na konkurentnost, na rast plaća, na zapošljavanje, mi to ne znamo. A to je godišnje jedan i pol Pelješki most – objasnio je predsjednik Milanović i najavio svoj odlazak na otvaranje Pelješkog mosta za čiju je izgradnju, kako je rekao, i on ‘dao kap svoje političke krvi’, stoji na stranicama Ureda predsjednika.

Samo dan kasnije Milanović je rekao da je pozivnicu za sudjelovanje na otvorenju Pelješkog mosta dobio od ministra prometa Olega Butkovića i HAC-a te je utvrdio da je most bio najbolje rješenje za Dubrovačko-neretvansku županiju koja je prekinuta teritorijem BiH, prenosi HRT.

‘Sve je bilo gotovo kada sam…’

– Moja ekipa i ja sudjelovali smo u realizaciji ovoga mosta praktički 95%. Sve je bilo gotovo kada sam predao premijersku dužnost, kazao je i dodao da je sve krenulo od Ivana Šprlje, bivšeg dubrovačko-neretvanskog župana, koji je o tome govorio u kampanji 1997. godine, donosi Jutarnji list.

Na konstataciju novinara da se prije desetak godina pitao je li ta investicija isplativa, predsjednik je rekao kako to 2012. nije govorio jer je tada počeo raditi na realizaciji mosta, ali prije toga jest kada mu je kao premijeru na stolu ostao ugovor o izgradnji.

-Vi ne biste radili besplatno, pa tako nisu htjeli ni izvođači, a mene je nakon izborne pobjede dočekao ugovor koji sam mogao krenuti ispunjavati bez novca, a situacija je bila katastrofalna ekonomski, ili raskidati taj ugovor uz dogovor s izvođačima koji su bili s jedne strane protiv, ali su bili svjesni da je to potpuno nerealno i da je prethodna vlast ostavila mačka u vreći – rekao je te objasnio kronologiju događaja.

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist