Grad

Mihočević i Mujan o dogovoru Razvoja golf s braniteljskim udrugama

Mihočević i Mujan o dogovoru Razvoja golf s braniteljskim udrugama

“Odgovorno tvrdimo da do danas nije postignut nikakav dogovor između ‘investitora’ i/ili Gradskog vijeća i udruga proizašlih iz Domovinskog rata” – navode uvodno u priopćenju za javnost  Predsjednik odbora za promicanje vrijednosti o Domovinskom ratu Petar Mihočević i Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik Marko Mujan. Naime, Udruga branitelja Dubrovnik nakon izjava u medijima Ivana Kusalića, prokuriste tvrtke Razvoj Golf iz Zagreba, te nakon što očitovanje Udruge branitelja Dubrovnika predsjedniku Gradskog vijeća Matu Frankoviću nije, kako tvrde imalo nikakvog učinka smatraju kako je neophodno informirati javnost o svim događajima. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Odgovorno tvrdimo da do danas nije postignut nikakav dogovor između ‘investitora’ i/ili Gradskog vijeća i udruga proizašlih iz Domovinskog rata:

– potrebno je izložiti da su nešto prije tog ‘dogovora’ (Mala gradska vijećnica, 11.12.2015. ), u gotovo noćnoj akciji predsjednika Gradskog vijeća, g. Mata Frankovića, skupljene čelne osobe nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje su potpisale nepoznati papir potpore za iseljenje MDR iz središnjeg dijela Tvrđave Imperijal. Među njima nije bilo predstavnika 15 udruga koje se tome ‘rješenju’ protive.

– na sastanku tog 11.12. (koji bi se ispravno trebao nazvati ‘Predavanje o novim opcijama i daljnje prodavanje magle’) čula su se razna mišljenja predstavnika raznih udruga, ali ‘Predavanje’ NIJE zaključeno nikakvim dogovorom. Nije bilo izjašnjavanja, glasovanja, potpisivanja ičega, dok se iz pitanja i komentara upućenih g. Kusaliću jasno vidjelo da branitelji ipak nisu krezubi, nepismeni seljaci, još manje, da su otvoreno izrazili svoje sumnje i protivljenje iznesenim ‘opcijama’. Iz toga proizlazi da g. Kusalić ima neke ne-javne podatke i, vjerujemo, službene potpise pristanka odnosnih udruga. U tom slučaju njegova je dužnost takve dokumente objaviti u javnosti. MDR nije privatno vlasništvo, a još manje ratni plijen koji će, u ovom tužnom slučaju, gradske vlasti Grada Dubrovnika, prodati za investicije nejasnog porijekla i nepoznatih ulagača.

– Sasvim suprotno, UBD ima potvrđeno da je još trenutno 14 udruga u svom očitovanju traženom nakon ‘dogovornog’ sastanka od 11.12. od strane g. Frankovića, jasno ponovilo svoj stav: « Ostajemo i dalje tražimo da se Muzej domovinskog rata smjesti u cijeli središnji dio Tvrđave Imperijal».

– O kojem dakle, ‘dogovoru’ govori g. Kusalić?

– Zašto mu g. Franković nije dao na uvid očitovanje udruga, ili, što je još gore, zašto g. Franković misli da ima pravo ignorirati udruge koje nekome nisu ‘podobne’, i, konačno, kako se zovu oni kojima ovakvi branitelji ometaju poslovni plan zgrtanja novaca na tuđoj muci?

– Je li velikoj većini gradskih vijećnika stvarno nejasno da aklamirajući sada već proverbijalni Ugovor o koncesiji, pljuju ne samo po krvi branitelja i Domovinskom ratu, nego i da amenuju bezakonje koje pak može, ili će jednom i biti, sankcionirano zakonima RH?

Na kraju, ili na početku, jasno je i predvidljivo da nepostupanje po zakonu od strane uprave Grada Dubrovnika služi nečijim ‘višim’ interesima, onih čija imena nitko ne otkriva, ali nikako interesima ovog puka koji je i slobodu same Tvrđave krvlju platio; Tvrđave na čijem je mjestu crnogorski Vladika Njegoš pod baldahinom nadgledao razaranje grada. Tada su Grad oslobodili drugi. Danas ono što nema cijenu, u imaginarnim eurima Grad sam daje u nepovratni nadzor nekome trećem, zajedno sa povijesnim pamćenjem, ponosom, dostojanstvom i svim suzama isplakanim nad grobovima palih branitelja.

Poštujmo sami sebe, kako bi nas mogli poštivati drugi, pa bili oni i vlasnici fantomskih firmi sa sredozemnih otoka kojima se priviđaju dogovori, opcije, moć i nadmoć nad jedinim vlasnikom Imperijala – slobodom koju su izborili branitelji”.

Predsjednik odbora za promicanje vrijednosti   o Domovinskom ratu
Petar Mihočević

Predsjednik UBD
Marko Mujan, mag.pol.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist