Kultura

MIDSUMMER SCENE ‘Na Tri Kralja’ na Bermudima

MIDSUMMER SCENE 'Na Tri Kralja' na Bermudima

Hrvatski kazališni festival Midsummer Scene gostuje na prestižnom Bermuda Festival of Performing Arts.

Novo međunarodno gostovanje uslijedilo je nakon izvrsnog i uspješnog 40-dnevnog gostovanja u Vienna’s English Theatre-u u Beču.

Najsjeverniji otok Bermudskog trokuta posljednja je engleska kolonija, njime dominiraju engleski jezik i kultura pa će se izvedba ‘Na Tri Kralja’ izvrsno uklopiti u prostor Earl Cameron Theatrea, kazališta glavnog grada Hamiltona. Izvest će se tri predstave 25. i 26. siječnja.

Jedan od glavnih glumaca predstave Jason Eddy, ovog će puta biti i u ulozi domaćina pošto je upravo ovaj otok njegovo rodno mjesto. Danas Jason dočekuje kolege, a ususret početku Festivala je izjavio:
-Bermudski Festival prepoznat je u svijetu kulture i posjećuju ga mnogi uglednici. Ovo je veliko priznanje za naš rad i sam festival. Ponosan sam što ću ponovno zaigrati pred domaćom publikom u sklopu gostujuće predstave hrvatskog festivala!

Prva dva mjeseca na početku svake godine na Bermudima postaju međunarodno središte kad su kulturna razmjena i razvoj umjetnosti u pitanju. Izvođači iz raznih grana umjetnosti dolaze iz cijelog svijeta kako bi predstavili svoj rad na brojnim događanjima koja posjećuju brojni zaljubljenici u različitost i kulturu. Festival se redovno održava od 1976. godine.

Britanska redateljica Helen Tennison predvodi sjajnu postavu našeg festivala u kojoj je uz Jasona Eddya i hrvatski glumac i producent Filip Krenus te Helen Watkinson, Helen Millar, Emma Fenney, George Oliver, James Burton i Tom Michael Blyth. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, dizajn svjetla Saša Mondecar, kostimografiju Bryony Thompson, a glazbu Bendict J. Davies. Izvršne producentice i organizatorice su Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić.

-Ovo daleko gostovanje izvrsna je promocija kako Hrvatske, tako i naše kulturne ponude. Jedan smo od rijetkih festivala na engleskom jeziku koji ima ovako značajna i zanimljiva gostovanja. Nakon bečkog uspjeha primili smo mnoge upite među kojim su i ono iz kazališta u Italiji, Malti, Njemačkoj. Vjerujem kako će se ovim uspjesima probuditi i hrvatski kulturni djelatnici i gospodarstvenici te prepoznati naše napore i pomoći u realizaciji ovog i sličnih projekata koji nas izvrsno promoviraju diljem svijeta! – izjavila je izvršna producentica Midsummer Scene festivala Darija Mikulandra Žanetić.

Izvrsne kritike nakon bečkog gostovanja koje uključuju i ono Winer Zeitunga koji kaže: ‘Izvrsna produkcija Festivala’ dobar su vjetar u leđa hrvatskom timu koji stoji iza Festivala. Projekt je ovo Grada i Turističke zajednice Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. Iz Londona.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist