Zanimljivosti

Mia i Luka najčešća imena, Maro popularan i izvan Dubrovnika

Mia i Luka najčešća imena, Maro popularan i izvan Dubrovnika

Mia i Luka najčešća su imena koja su roditelji u 2020. godini davali novorođenim djevojčicama, odnosno dječacima. Kad je riječ o ženskim imenima, nakon imena Mia slijede Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila Petra, Ana, a među prvih deset za dječake su David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip i Mateo. Na popisu 50 najčešćih imena naša se i Maro, ime koje je nekoć bilo svojstveno samo dubrovačkom kraju.
Sociolog Ivan Balabanić za Večernji list ističe da se nove generacije roditelja sve više odmiču od tradicionalnih imena.
-Danas roditelji djeci daju imena koja su uhu ugodnija i u skladu s vlastitim ukusom jer su se nove generacije odmaknule od tradicijske obveze da imena djeci daju po članovima obitelji, zbog čega su nekoć u obiteljima uvijek kružila ista imena. Današnja su imena djece i odraz većih sloboda, individualizma, personalizma jer roditelji više nisu toliko vezani za tradiciju i proširene obitelji – smatra Balabanić.
Domagoj Vidović, stručnjak za imena s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe da su podaci o učestalosti osobnih imena djece rođene u 2020. godini odraz trenda izrazito povećanoga udjela stranih imena koji je počeo 1990-ih. Dok je ime tijekom velikoga dijela 20. stoljeća odražavalo pripadnost kolektivu (vjerskoj, etničkoj, pa i političkoj zajednici), danas je odrednica osobne identifikacije.
-Još dok sam ja išao u osnovnu školu potkraj 80-ih, u svakom je razredu postojalo barem jedno ime s više nositelja, a danas u mnogim razredima nema imenjaka. Promjene se događaju znatno brže. Tako je ime Lana, koje je između 2000. i 2011. bilo treće po učestalosti, danas tek 15., a nekoć najčešće žensko ime Marija danas je tek 16. Sve su popularnija i starozavjetna imena. Tako je ime David, koje je u srednjemu vijeku bilo rijetko i ograničeno na dubrovačko područje i Boku kotorsku, dvije godine zaredom prvo po učestalosti, a ime Noa, nekoć iznimno rijetko, trenutačno je osmo po učestalosti. Od kršćanskih se ženskih imena u posljednje vrijeme, pogotovo među Dalmatincima, poprilično rasprostranilo ime Rita, a od muških Roko. Malo me iznenadila činjenica da se po cijeloj Hrvatskoj sve češće nadijeva ime Maro, nekoć svojstveno isključivo dubrovačkomu kraju. Nekoć česta strana muška imena Alen, Denis i Elvis danas su gotovo potpuno istisnula imena Jan i Lukas, osobito u sjevernim hrvatskim krajevima te Noel i Liam. Očito je u Hrvatskoj dosta ljubitelja Oasisa i Liama Neesona. Ime Ivano pokazuje da popularnost sportaša utječe na nadijevanje imena. Kod djevojčica je već pet godina najčešće osobno ime Mia (nekoć je to u Istri bila pokraćena inačica imena Eufemija), a kod djevojčica su češća imena koja nisu prilagođena hrvatskomu pravopisu i slovopisu, npr. Emily ili Sofia. Moda kratkih imena polako stagnira iako je i danas dosta Ema, Eva, Ena, Lea, Tea… Maša je danas „urbano“ ime, a nekoć je bilo najrasprostranjenije u dalmatinskome zaleđu i Hercegovini. Maša potječe od imena Matija, od kojega potječe i „moderno“ ime Tia – govori Vidović.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist