Zanimljivosti

Mia i Luka najčešća imena, Maro popularan i izvan Dubrovnika

Mia i Luka najčešća su imena koja su roditelji u 2020. godini davali novorođenim djevojčicama, odnosno dječacima. Kad je riječ o ženskim imenima, nakon imena Mia slijede Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila Petra, Ana, a među prvih deset za dječake su David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip i Mateo. Na popisu 50 najčešćih imena naša se i Maro, ime koje je nekoć bilo svojstveno samo dubrovačkom kraju.
Sociolog Ivan Balabanić za Večernji list ističe da se nove generacije roditelja sve više odmiču od tradicionalnih imena.
-Danas roditelji djeci daju imena koja su uhu ugodnija i u skladu s vlastitim ukusom jer su se nove generacije odmaknule od tradicijske obveze da imena djeci daju po članovima obitelji, zbog čega su nekoć u obiteljima uvijek kružila ista imena. Današnja su imena djece i odraz većih sloboda, individualizma, personalizma jer roditelji više nisu toliko vezani za tradiciju i proširene obitelji – smatra Balabanić.
Domagoj Vidović, stručnjak za imena s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe da su podaci o učestalosti osobnih imena djece rođene u 2020. godini odraz trenda izrazito povećanoga udjela stranih imena koji je počeo 1990-ih. Dok je ime tijekom velikoga dijela 20. stoljeća odražavalo pripadnost kolektivu (vjerskoj, etničkoj, pa i političkoj zajednici), danas je odrednica osobne identifikacije.
-Još dok sam ja išao u osnovnu školu potkraj 80-ih, u svakom je razredu postojalo barem jedno ime s više nositelja, a danas u mnogim razredima nema imenjaka. Promjene se događaju znatno brže. Tako je ime Lana, koje je između 2000. i 2011. bilo treće po učestalosti, danas tek 15., a nekoć najčešće žensko ime Marija danas je tek 16. Sve su popularnija i starozavjetna imena. Tako je ime David, koje je u srednjemu vijeku bilo rijetko i ograničeno na dubrovačko područje i Boku kotorsku, dvije godine zaredom prvo po učestalosti, a ime Noa, nekoć iznimno rijetko, trenutačno je osmo po učestalosti. Od kršćanskih se ženskih imena u posljednje vrijeme, pogotovo među Dalmatincima, poprilično rasprostranilo ime Rita, a od muških Roko. Malo me iznenadila činjenica da se po cijeloj Hrvatskoj sve češće nadijeva ime Maro, nekoć svojstveno isključivo dubrovačkomu kraju. Nekoć česta strana muška imena Alen, Denis i Elvis danas su gotovo potpuno istisnula imena Jan i Lukas, osobito u sjevernim hrvatskim krajevima te Noel i Liam. Očito je u Hrvatskoj dosta ljubitelja Oasisa i Liama Neesona. Ime Ivano pokazuje da popularnost sportaša utječe na nadijevanje imena. Kod djevojčica je već pet godina najčešće osobno ime Mia (nekoć je to u Istri bila pokraćena inačica imena Eufemija), a kod djevojčica su češća imena koja nisu prilagođena hrvatskomu pravopisu i slovopisu, npr. Emily ili Sofia. Moda kratkih imena polako stagnira iako je i danas dosta Ema, Eva, Ena, Lea, Tea… Maša je danas „urbano“ ime, a nekoć je bilo najrasprostranjenije u dalmatinskome zaleđu i Hercegovini. Maša potječe od imena Matija, od kojega potječe i „moderno“ ime Tia – govori Vidović.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija