Zanimljivosti

METODE UČENJA Jeste li i vi vizualni tip?

Knjižnica (Shutterstock Images LLC)

Koja metoda učenja vam je najdraža? Odgovor na to pitanje pokušao je dobiti portal EduCentar, koji je na više od 360 ispitanika istražio koje metode učenja ispitanici najviše preferiraju.
Više od polovice ispitanika istaknulo je kako prilikom učenja preferira vizualne metode, što znači da uče gledanjem i moraju vidjeti određenu stvar kako bi je zapamtili. Ispitanici ističu ‘kako se kasnije sjete izgleda sadržaja učenja, gdje je što i koje su informacije ondje navedene’. Također, ispitanici navode i da ‘moraju imati sliku u glavi kako bi znali o čemu misle i govore.’ Slažu se da je učenje napamet velika greška i opterećenje učenicima i studentima.
Kako navode s portala EduCentar, jedna ispitanica pojasnila je što za nju znači vizualna metoda učenja: „Vizualna sam osoba. Ne znam nazive ulica, ali ću ih prepoznati po određenim fizičkim karakteristikama, pogotovo ako sam tamo bila samo jednom. Isto vrijedi i za osobe.“
Kinestetičke metode učenja voli 32 posto ispitanika. Oni, naime, uče ponavljajući glasno, izvodeći različite pokrete, hodajući. Ispitanici koji koriste ovu metodu smatraju da je najbolja jer je na taj način najlakše zapamtiti, a posebno ističu da ‘ako pamtimo vizualno, lako možemo zaboraviti neke detalje, a auditivna metoda nije učinkovita jer se najmanje pamti slušajući.’ Dio ispitanika navodi i glasno ponavljanje kao učinkovitu metodu pamćenja.
Dio ispitanika uči i pamti po sluhu. Ispitanici najviše ističu slušanje gradiva na računalu. Ova metoda posebno je popularna u zadnje vrijeme zbog različitih online programa koji nude velike mogućnosti učenja.
Najmanji dio ispitanika prilikom učenja koristi druge metode, najčešće kombinaciju navedenih metoda. Jedan ispitanik ističe sljedeće: „Kombiniram auditivnu i vizualnu metodu – slušajući druge kako pričaju o određenoj temi stvaram slike u glavi.“
Nekolicina ispitanika ističe da ima fotografsko pamćenje, odnosno ‘skenira tekst i pamti gdje se što nalazi u knjizi.’ Ispitanici nerijetko ističu i zapisivanje kao jako dobru metodu učenja pa tako navode kako je ‘zapisivanje, slušanje na satu i ponavljanje’ najbolja kombinacija.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist