Aktualno

‘MEPs AGAINST CANCER’ Šuica na predstavljanju Manifesta za borbu protiv raka

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te članica neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu ‘MEPs Against Cancer’ Dubravka Šuica sudjelovala je na medijskom predstavljanju Manifesta ‘MEPs Against Cancer’ grupe za europske izbore 2019. godine pod nazivom ‘Pobijediti rak: Moguća misija. Za djelotvornu kontrolu karcinoma u Europi’.

U navedenom manifestu članovi grupe obvezali su se na nastavak zajedničkih aktivnosti poslije izbora za Europski parlament u svibnju te da će ostati predani u namjeri jačanja svijesti javnosti za borbu protiv raka kako bi omogućili ispunjavanje svih ciljeva iz manifesta.

U sljedećem sazivu Europskog parlamenta, članovi ‘MEPs Against Cancer’ grupe nastavit će borbu protiv raka na nacionalnoj i europskoj razini fokusirajući se na tri ključna područja: sprječavanje pojavnosti raka pomoću programa ranog otkrivanja, razvoj i jednak pristup visoko kvalitetnim programima liječenja te pojačanu ulogu pacijenta u procesu liječenja. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) procjenjuje da se pola svih smrtnih slučajeva u Europi moglo spriječiti samo da se primijenilo postojeće znanje o prevenciji raka.

Zahvaljujući razvoju medicine i kvalitetnijim programima liječenja, mnogi slučajevi karcinoma mogu se u današnje vrijeme rano otkriti, što znatno povećava šanse za primjereno liječenje i ozdravljenje. Stoga je razvoj novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga i lijekova prijeko potreban. A s obzirom na sve veći broj preživjelih, potrebno im je osigurati bolju skrb i uvjete života kako bi se uz što manje problema reintegrirali u svoju zajednicu.

Na predstavljanju manifesta zastupnica Šuica naglasila je potrebu za većom brigom o uvjetima života pacijenta i preživjelih, poput unaprjeđenja psihološke i palijativne skrbi u procesu liječenja, ali i važnosti jačanja položaja pacijenta pri donošenju zdravstvenih odluka kako bi pacijent bio u ravnopravnom položaju sa zdravstvenim radnicima. Tim povodom zastupnica Šuica izjavila je: ‘Bez podrške svih razina vlasti, od lokalne do europske, nećemo biti u mogućnosti uspješno se suprotstaviti ovoj bolesti. Svatko mora doprinijeti zajedničkoj borbi protiv raka jer rak ne bira svoje žrtve po nacionalnoj, političkoj, religijskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi.’

S više od 3,7 milijuna novooboljelih od karcinoma i 1,9 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, Europa zauzima svjetski udio od 23,4% novooboljelih i 20,3% umrlih od raka, što je vrlo zabrinjavajući podatak s obzirom da Europa čini svega 9% svjetskog stanovništva. Rak će ostati jedan od najvećih izazova s kojim će se europski građani susresti u budućnosti. Stoga je od iznimne važnosti pojačati primjenu programa prevencije karcinoma na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se zajamčilo zdravlje svih europskih građana.

Pročitajte još

GRAD SE ‘ISPRSIO’ Gotovo milijun i pol kuna za Graša i osam koncerata

Dulist

Tomislav Bačić novi predsjednik Strukovne grupe građevinara

Dulist

Gabrijela Žalac proslavila rođendan novcima iz EU, potrošila skoro 24 tisuće kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija