Kultura

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U GALERIJI Plesni performans Zrinke Užbinec

Zrinka Uzbinec Lutke i koze 2024

Povodom Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu performativnog programa projekta „Vidljive“ u subotu, 18. svibnja u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se plesni performans umjetnice i izvođačice Zrinke Užbinec pod nazivom „Lutke i koze“.

U svojoj najnovijoj izvedbi, Užbinec ulazi u dijalog s baletom „Coppélia”, baziranom na Hoffmannovoj nadrealističkoj pripovijetci „Der Sandmann“ koja se temelji na ljubavnoj fabuli i zaluđenosti glavnog junaka voštanom lutkom, analizira ga i dekonstruira stvarajući koreografski manifest koji progovara o odnosima slatkosti i nasilja.

,,Moglo bi započeti s tijelom nalik lutki. Tijelo nalik lutki moglo bi ležati golo na travnjaku, plutati rijekom, piljiti iz automobila. Moglo bi biti smrznuto u hladnjaku, prekriveno plastikom na obali rijeke, ležati u krevetu kao da se ništa nije dogodilo. Tijelo nalik lutki moglo bi nestati; na dan, dva, tjedan dana, 96 sati, s nadom da će se ponovno pojaviti, savršeno postavljeno, uredno oprano, uvijek u istoj pozi, čekajući da bude pronađeno, viđeno na ekranu, osvećeno. Započet će, vjerojatno, s tijelom koje nije nalik lutki, a koje mirno sjedi.”

Performans je dio izvedbenog programa projekta „Vidljive“ koji je osmislila kustosica Ana Škegro (MSU, Zagreb). Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Pročitajte još

IZLOŽBA, FILM I DISKUSIJA U LAZARETIMA Stvaranje doma u migraciji

Dulist

[VIDEO/FOTO] LINĐO U KNEŽEVU DVORU ‘Etnofonija’ u povodu Svjetskog dana glazbe

Dulist

[FOTO] DIVNA UMJETNIČKA DJELA Završna izložba učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist