DuList PROMOUrednički izbor

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

Mediteraneo Krizanac Dragan Pandzic Iris Lobas Kukavicic

Novi restoran Mediteraneo Sushi and Seafood smjestio se na samom vrhu Buže, na sjevernom ulazu u povijesnu jezgru. U srcu Dubrovnika, a opet skriven od užurbanosti, ovaj restoran zainteresirao nas je ponajprije filozofijom njegovog sushi chefa, Mladena Križanovića, kreativnim timom na čelu s Draganom Pandžićem i mediteranskim uređenjem po mjeri čovjeka za kojeg je zaslužna Iris Lobaš Kukavičić. Ideja restorana Mediteraneo Sushi and Seafood je ponuditi najbolje od japanskih, azijskih i mediteranskih okusa, a sudeći po ocjenama gostiju, u tome su i uspjeli.

-Uz sushi koji je nositelj našeg Mediteraneo menija, imamo i fuziju azijske, kao i tradicionalna mediteranska riblja jela poput crnog rižota, bakalara na bijelo, odreska od sabljarke i uvijek svježih malostonskih kamenica i mušula. Naglasak je na domaćim i svježim namirnicama što se, naravno, vidi na jelima koje nudimo i zadovoljnim gostima koji nam se iznova vraćaju – kazao nam je voditelj i suvlasnik restorana Dragan Pandžić.

Hosomaki

Mediteraneo može ponuditi svakome ponešto; egzotična jela poput jegulje za one znatiželjne, klasična dalmatinska jela za one koji se drže tradicije, kao i izbor vegetarijanskih i veganskih jela, a sve to po vrlo prihvatljivim cijenama.

— Želimo njegovati dobre odnose s lokalnom zajednicom i u našem restoranu redovito pozdravljati sugrađane koji će se zadovoljno vraćati. Stoga je popust na cjelokupnu ponudu samo mali znak pažnje koji im možemo darovati za povjerenje – rekao je.

Odrezak sabljarke

Maksimalna iskoristivost namirnice

Pristup gostu kakav nudi restoran Mediteraneo je personaliziran i rijetko se viđa po restoranima.
— Naš glavni chef i sushi majstor Mladen Križanović predstavlja namirnice i jelo te ovisno o afinitetima gosta, predlaže ono što je najbolje. Inspiriran svježim ulovom lokalnih ribara, ponudit će i glavno jelo dana. Gosti će doznati poneku zanimljivost oko pripreme i samih pozicija određene ribe koja je u ponudi, načinu obrade i čuvanja te ponešto o začinima koje Mladen koristi, a imat će priliku sve to i degustirati – rekao nam je Dragan pri tom istaknuvši glavnu filozofiju restorana – maksimalna iskoristivost namirnice. Tako se jegulja može kušati i u sushiju i u nekim azijskim jelima. Primjerice, tuna se može kušati u tuna tartaru, sushi rolicama i tuna tatakiju. Na jednoj namirnici koristimo više tehnika obrade pa na taj način dobivamo različite teksture, okuse, konzistenciju, odnosno s jednom namirnicom kreiramo nekoliko različitih jela – naglasio je.
Sladokusci neće biti razočarani jer u ponudi su posebno osmišljeni deserti među kojima se svakako ističe lagani tofu puding s macha sirupom i brošulanima. Uz ekološki proizvedena vina vinarije Lovrec, u ponudi su i lokalna vina poput Pošipa te Marštine, Malvasije i Grka vinarije Miljas. Lovrecova ekološka vina poput Pinot grisa i Sauvignon blanca nježno zaokružuju sushi priču, dok se lepršavi prosecco izvrsno sljubljuje s malostonskim kamenicama – rekao je Dragan.

Kamenice

Vizualni identitet restorana

Da restoran Mediteraneo Sushi and Seafood ne želi pružiti isključivo okusne senzacije, pokazuje i sam prostor. S kaskadno postavljenih stolova s pogledom na zvonik, goste pozdravlja mediteransko bilje i bonsai masline. Za sami vizualni identitet i unutrašnjost restorana zaslužna je priznata kiparica, slikarica, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku i autorica statue Pozitivca DuLista Iris Lobaš Kukavičić, koja navodi kako je do sada imala samo manje intervencije vezane za oblikovanje interijera i priznaje kako je izazov osmisliti prostor koji ima neku svoju priču vezanu za uslugu koju nudi, koji bojama i vizualima šalje određenu poruku i što je najvažnije prostor u kojem se ljudi osjećaju ugodno i opušteno. Inspiraciju za vizualni identitet restorana pronašla je u tirkiznom plavom moru, lavandi, zelenilu ružmarina, maslina i ribljih delicija.

—Ideja oblikovanja interijera restorana bazira se na suvremenom pristupu prostoru u kojem prevladavaju stilizirane forme, ravne linije s naglaskom na zvuk boje i likovnih vizuala koji dominiraju prostorom. Mediteran očarava, a istovremeno i inspirira tako da smo kroz likovni pristup prostoru željeli vizualizirati pravo bogatstvo okusa, mirisa i predivnih vizura mediteranskog krajolika – naglašava nam umjetnica, ističući dalje kako voli promjene, tako da je prva misao bila kako sam prostor zahtijeva ne samo promjene vizuala i boja, nego i promjenu čitavog koncepta prostora.

mediteraneo012

—U tom dijelu smo surađivali s dizajnericom interijera Darijom Gospić koja je svojim iskustvom i kreativnim idejama doprinijela sadašnjem, dosta otvorenijem i funkcionalnijem konceptu prostora. Radim na dosta različitih projekata i nastojim o svakom razmišljati sveobuhvatno i konceptualno tako da je rukopis koji razvijam sastavni dio likovnog sazrijevanja i vizualnog načina razmišljanja – istaknula je Lobaš Kukavičić i objasnila koje tehnike je koristila prilikom uređenja navedenog restorana.

—Budući da se moji likovni radovi odnose uglavnom na kiparstvo i slikarstvo s odmakom u ambijentalnu umjetnost i multimediju, vlasnici prostora su željeli da sam prostor restorana zapravo bude interaktivni umjetnički rad u kojemu će posjetitelji restorana moći uživati u umjetničko gastronomskom ugođaju Mediteranea – rekla je Lobaš Kukavičić i naglasila koju poruku svojim dizajnom želi poslati gostima koji prvi put dođu u restoran.

Gof crudo

—Prije svega, želja nam je da se gosti restorana osjećaju ugodno i opušteno, osjete miris, okus i vizure Mediterana. Želimo ih potaknuti na istraživanje umjetničke i gastronomske priče koju smo pokušali ispričati kroz vizualni identitet Mediteranea – zaključila je Iris Lobaš Kukavičić, autorica vizualnog identiteta restorana Mediteraneo Sushi and Seafood.

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

Neizostavan element moderne higijene

Dulist

LIBERTAS MEĐUNARODNO SVEUČILIŠTE Prijave u tijeku!

Dulist