DuList PROMOUrednički izbor

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

Novi restoran Mediteraneo Sushi and Seafood smjestio se na samom vrhu Buže, na sjevernom ulazu u povijesnu jezgru. U srcu Dubrovnika, a opet skriven od užurbanosti, ovaj restoran zainteresirao nas je ponajprije filozofijom njegovog sushi chefa, Mladena Križanovića, kreativnim timom na čelu s Draganom Pandžićem i mediteranskim uređenjem po mjeri čovjeka za kojeg je zaslužna Iris Lobaš Kukavičić. Ideja restorana Mediteraneo Sushi and Seafood je ponuditi najbolje od japanskih, azijskih i mediteranskih okusa, a sudeći po ocjenama gostiju, u tome su i uspjeli.

-Uz sushi koji je nositelj našeg Mediteraneo menija, imamo i fuziju azijske, kao i tradicionalna mediteranska riblja jela poput crnog rižota, bakalara na bijelo, odreska od sabljarke i uvijek svježih malostonskih kamenica i mušula. Naglasak je na domaćim i svježim namirnicama što se, naravno, vidi na jelima koje nudimo i zadovoljnim gostima koji nam se iznova vraćaju – kazao nam je voditelj i suvlasnik restorana Dragan Pandžić.

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

Mediteraneo može ponuditi svakome ponešto; egzotična jela poput jegulje za one znatiželjne, klasična dalmatinska jela za one koji se drže tradicije, kao i izbor vegetarijanskih i veganskih jela, a sve to po vrlo prihvatljivim cijenama.

— Želimo njegovati dobre odnose s lokalnom zajednicom i u našem restoranu redovito pozdravljati sugrađane koji će se zadovoljno vraćati. Stoga je popust na cjelokupnu ponudu samo mali znak pažnje koji im možemo darovati za povjerenje – rekao je.

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

Maksimalna iskoristivost namirnice

Pristup gostu kakav nudi restoran Mediteraneo je personaliziran i rijetko se viđa po restoranima.
— Naš glavni chef i sushi majstor Mladen Križanović predstavlja namirnice i jelo te ovisno o afinitetima gosta, predlaže ono što je najbolje. Inspiriran svježim ulovom lokalnih ribara, ponudit će i glavno jelo dana. Gosti će doznati poneku zanimljivost oko pripreme i samih pozicija određene ribe koja je u ponudi, načinu obrade i čuvanja te ponešto o začinima koje Mladen koristi, a imat će priliku sve to i degustirati – rekao nam je Dragan pri tom istaknuvši glavnu filozofiju restorana – maksimalna iskoristivost namirnice. Tako se jegulja može kušati i u sushiju i u nekim azijskim jelima. Primjerice, tuna se može kušati u tuna tartaru, sushi rolicama i tuna tatakiju. Na jednoj namirnici koristimo više tehnika obrade pa na taj način dobivamo različite teksture, okuse, konzistenciju, odnosno s jednom namirnicom kreiramo nekoliko različitih jela – naglasio je.
Sladokusci neće biti razočarani jer u ponudi su posebno osmišljeni deserti među kojima se svakako ističe lagani tofu puding s macha sirupom i brošulanima. Uz ekološki proizvedena vina vinarije Lovrec, u ponudi su i lokalna vina poput Pošipa te Marštine, Malvasije i Grka vinarije Miljas. Lovrecova ekološka vina poput Pinot grisa i Sauvignon blanca nježno zaokružuju sushi priču, dok se lepršavi prosecco izvrsno sljubljuje s malostonskim kamenicama – rekao je Dragan.

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

Vizualni identitet restorana

Da restoran Mediteraneo Sushi and Seafood ne želi pružiti isključivo okusne senzacije, pokazuje i sam prostor. S kaskadno postavljenih stolova s pogledom na zvonik, goste pozdravlja mediteransko bilje i bonsai masline. Za sami vizualni identitet i unutrašnjost restorana zaslužna je priznata kiparica, slikarica, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku i autorica statue Pozitivca DuLista Iris Lobaš Kukavičić, koja navodi kako je do sada imala samo manje intervencije vezane za oblikovanje interijera i priznaje kako je izazov osmisliti prostor koji ima neku svoju priču vezanu za uslugu koju nudi, koji bojama i vizualima šalje određenu poruku i što je najvažnije prostor u kojem se ljudi osjećaju ugodno i opušteno. Inspiraciju za vizualni identitet restorana pronašla je u tirkiznom plavom moru, lavandi, zelenilu ružmarina, maslina i ribljih delicija.

—Ideja oblikovanja interijera restorana bazira se na suvremenom pristupu prostoru u kojem prevladavaju stilizirane forme, ravne linije s naglaskom na zvuk boje i likovnih vizuala koji dominiraju prostorom. Mediteran očarava, a istovremeno i inspirira tako da smo kroz likovni pristup prostoru željeli vizualizirati pravo bogatstvo okusa, mirisa i predivnih vizura mediteranskog krajolika – naglašava nam umjetnica, ističući dalje kako voli promjene, tako da je prva misao bila kako sam prostor zahtijeva ne samo promjene vizuala i boja, nego i promjenu čitavog koncepta prostora.

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

—U tom dijelu smo surađivali s dizajnericom interijera Darijom Gospić koja je svojim iskustvom i kreativnim idejama doprinijela sadašnjem, dosta otvorenijem i funkcionalnijem konceptu prostora. Radim na dosta različitih projekata i nastojim o svakom razmišljati sveobuhvatno i konceptualno tako da je rukopis koji razvijam sastavni dio likovnog sazrijevanja i vizualnog načina razmišljanja – istaknula je Lobaš Kukavičić i objasnila koje tehnike je koristila prilikom uređenja navedenog restorana.

—Budući da se moji likovni radovi odnose uglavnom na kiparstvo i slikarstvo s odmakom u ambijentalnu umjetnost i multimediju, vlasnici prostora su željeli da sam prostor restorana zapravo bude interaktivni umjetnički rad u kojemu će posjetitelji restorana moći uživati u umjetničko gastronomskom ugođaju Mediteranea – rekla je Lobaš Kukavičić i naglasila koju poruku svojim dizajnom želi poslati gostima koji prvi put dođu u restoran.

MEDITERANEO SUSHI AND SEAFOOD Predstavljamo vrhunski sushi i fuziju azijske kuhinje

—Prije svega, želja nam je da se gosti restorana osjećaju ugodno i opušteno, osjete miris, okus i vizure Mediterana. Želimo ih potaknuti na istraživanje umjetničke i gastronomske priče koju smo pokušali ispričati kroz vizualni identitet Mediteranea – zaključila je Iris Lobaš Kukavičić, autorica vizualnog identiteta restorana Mediteraneo Sushi and Seafood.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist