Aktualno

MEDICINSKE SESTRE OBILJEŽILE SVOJ DAN Često su ‘nevidljive’, a posao rade velikim srcem

MEDICINSKE SESTRE OBILJEŽILE SVOJ DAN Često su 'nevidljive', a posao rade velikim srcem

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježen je ovog četvrtka u Uvali, a sugrađani su imali priliku izmjeriti tlak i šećer u krvi. Patronažne sestre Doma zdravlja Dubrovnik osim mjerenja, informirale su naše sugrađane o očuvanju zdravlja. Pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja za sestrinstvo Vedrana Iveta istaknula je kako im je ovo prva javno zdravstvena akcija nakon dvije godine pandemije.

-Kroz vrijeme pandemije prepoznala se uloga i važnost medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu. Javnost se više upoznala s našim radom. Što se tiče medicinskih sestara koje su djelovale u zajednici, one su i tijekom dvije godine pandemije kontinuirano djelovale i pacijent je bio taj koji je odlučivao želi li da mu medicinska sestra dođe u kuću ili ne. Nedostaje nas dosta, to je istina. Naše zanimanje je dosta teško, zahtjevno i odgovorno, nazvala bih ga više pozivom. Deficit medicinskih sestara imamo na svjetskoj razini, ne samo u Hrvatskoj. Razloga je više, financijski razlozi su samo jedni od njih. Već sam 35 godina u zdravstvenom sustavu pa imam osjećaj da oduvijek nedostaje medicinskih sestara, ne bih rekla da je situacija sada nešto posebno teža. Teško je zadovoljiti standard broja medicinskih sestara prema broju kreveta. To je jako teško i u europskom sustavu možda dvije zemlje približno zadovoljavaju ovaj standard. Moje kolegice često su nevidljive, a rade jako puno na terenu – naglasila je Iveta.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović naglasila je kako biti medicinskom sestrom nije samo posao, već životni poziv.

– Svjedoci smo da su medicinske sestre posebno kroz pandemiju velikim srcem odradile veliki posao. Iako ih uvijek nedostaje, također su uvijek tu kada treba odraditi posao – rekla je Popović.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist