Aktualno

Mazija: “U gradnju Omble ne treba ići”

Ombla

Istina je, ja sam jedan od tri eksperta koji su u revizijama rekli svoje stručno ne hidroelektrani Ombla. Napravio sam je besplatno, kao i sve ostale poslove koje sam napravio za državu, i tu ništa ne smrdi – odgovorio je Goran Mazija

za Jutarnji list izjavu ministra Radimira Čačića kako "postoji zelena studija za Omblu koja je izrađena besplatno i tu nešto smrdi".  

Goran Mazija jedan je od osnivača Savjeta SDP-a za zaštitu okoliša i suprug Heidi Mazije, tajnice iz Hrvatskih željeznica za koju je intervenirala i zbog koje je ostavku podnijela Mirela Holy.  
Radimir Čačić već je nekoliko puta posljednjih dana poručio kako će se Ombla graditi i kako to nitko ne može zaustaviti. I jutros je na energetskoj konferenciji Čačić poručio kako projekt HE Ombla ide dalje.
 
– U mandatu Mirele Holy u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode napravio sam šest revizija, jedna od njih je za Omblu, te sam dao mišljenja na dva zakonska prijedloga koja su otišla u proceduru u prvo čitanje. Za ništa od toga nisam naplatio niti kunu. Ne želim novac za takve analize jer neću da ispadne da zbog novca mijenjam mišljenje – pojasnio je Mazija.

Nastavlja kako je njegov posao oko Omble bio iščitati dokumentaciju, i uz podršku stručne literature, izložiti stav o utjecaju na okoliš.

– Govori se o četiri revizije, od koje su tri bile protiv gradnje, a jedna uvjetno za, ali nitko ne govori da se te studije ne bave istim područjima. Znači, od četiri područja koja su se ocjenjivala, može se reći da je u tri struka izrekla negativno mišljenje. Tko su preostala trojica, ne znam. Nisam pitao jer sam smatrao da to ne bi bilo pristojno – kaže Mazija i pojašnjava:

– Moje je područje bilo hidrogeologija i činjenica je da je moj zaključak bio da se u gradnju ne treba ići. Ni sa kime se nisam savjetovao oko stručnog stava.-rekao je uz ostalo za Jutarnji. 
 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist