Aktualno

Mato Brautović predstavio novu knjigu: Hrvatska se spojila na internet tri godine prije Istočne Europe

Pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Mato Brautović u utorak je predstavio svoju novu knjiu ‘Povijest interneta u Hrvatskoj: Izvorišta i prvo desetljeće’. Knjiga obrađuje povijesne aspekte, i širi pristup problematici računalnog umrežavanja koje, među ostalim, uključuje prva spajanja i upotrebu interneta u 90-im godinama prošlog stoljeća. Htjelo se pojasniti kako se tehnologija koristi, odnosno kako pojedini politički, ekonomski, kulturni i društveni faktori utječu na prihvaćanje tehnnologija. ‘Zašto neke tehnologije zažive, a zašto neke nikad ne nađu široku primjenu?’, istaknuo je. U prvom dijelu knjige se objašnjavaju projekti koji su se tijekom ’80-ih godina odvijali u okviru Jugoslavije.
-’80-ih godina proteklog stoljeća, internet je bio samo jedna od opcija računalnog umrežavanja u tehničkom i komunikacijskom smislu. Postojalo je drugih pristupa, primjerice, koju su nudili proizvođači računalne opreme, kao što je IBM i europski pristup koji je ‘gurala’ tadašnja Europska ekonomska zajednica. S tim da se taj američki koncept doživljavao kao zastarjeli model. U Jugoslaviji se, s obzirom na položaj kakav je imala, iako je bila komunistička država i nije bila dio komunističkog bloka, koristila razna oprema. Bilo je dopušteno uvoziti opremu sa zapada, odnosno SAD je dopuštao da se izvozi oprema kod nas – rekao je Brautović. Međutim, većina tadašnjeg političkog i korporativnog vodstva testirala je europski princip koji je bio ograničavajući i odnosio se na isključivo velike potrošače, kao što su banke, policija i porezna uprava.
-Zanemareni su mali građani koji su danas najveći korisnici – ističe Brautović. Dolazi do raspada Jugoslavije i Domovinskog rata, projekti koji su bili po uzoru na zapadnoeuropski model ostaju aktivni u Sloveniji i Srbiji, a Hrvatska se našla u vakuumu. O tome se govori u drugom dijelu knjige.
-Institut Ruđer Bošković u suradnji s FER-om i sličnim institucijama u Zagreb odlučuju i kažu da je internet smjer kojim je potrebno ići i razvijati se, a kako bi nadišli medijsku i komunikacijsku blokadu u kojoj se Hrvatska našla 1991. godine. Tako smo za tri godine preduhitrili ostatak Istočne Europe po pitanju spajanja na internet. I danas se to može osjetiti po broju korisnika, ali i korisnika brzog interneta, načinu primjene interneta u poslovanju – rekao je Brautović. Dakle, naglašava, da je ‘internet hrvatski odabir i nije nešto što smo preuzeli iz prethodnog sustava’.
-Institut Ruđer Bošković se formalno kao institucija spojio na internet već u prosincu 1991. godine. To je fenomen. Dok su imali pristup zapadnoeuropskim projektima koji se zovu ‘The European Academic and Research Network’, a poslije njega i svim drugim mrežnim projektima, širili su istinu o Domovinskom ratu, situaciji u Hrvatskoj, žrtvama, što radi JNA… Internet je bio nadogradnja svega toga – dodao je. Tijekom 1991. godine Predrag Pale, Darko Bulat i Ivan Marić dolaze na ideju da osnuju hrvatsku akademsku mrežu CARnet.
-Dakle, usporedno se Institut Ruđer Bošković spajaju na internet, ali nije postojao pravni okvir, institucija koja bi stajala iza njih. Pokreće se CARnet koji se u studenom 1992. godine spaja na internet. Međutim, internet je već bio godinu dana prisutan u Hrvatskoj. Darko Bulat se već u ljeto 1990. godine hakerskim tehnikama spaja na internet preko Amsterdama. Tako da je jako puno paralelnih aktivnosti, ali u svakom slučaju, na formalnoj razini – internet je hrvatski državni odabir – naglasio je.
Uz autora, knjigu su predstavili i recenzenti prof. dr. sc. Nenad Prelog i izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić.

Pročitajte još

Mladić koji je gurnut sa zida na Pilama stabilno je i uspješno se oporavlja

Dulist

VANDA I GABRIELA ĐANIĆ Mama i kći violončelistice stvaraju lijepu glazbenu priču

Maria Prkut

Culture Club Revelin proglašen 22. najboljim klubom na svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija