Kultura

MATICA HRVATSKA Predstavljanje knjige Marija Grčevića ‘Ime Hrvat u etnogenezi južnih Slavena’

MATICA HRVATSKA Predstavljanje knjige Marija Grčevića 'Ime Hrvat u etnogenezi južnih Slavena'

Knjiga Marija Grčevića Ime ‘Hrvat’ u etnogenezi južnih Slavena donosi vrijedan korpus humanističkih spoznaja koje svojim tematskim rasponom predstavljaju izvrstan temelj za obnovu zamrle hrvatske balkanologije. Riječ je o problematici koja obuhvaća književnu, jezičnu i političku povijest, lingvistiku, povijesnu demografiju, folkloristiku, etnologiju, sociologiju i niz srodnih disciplina. Autor se istraživački fokusirao na sam etnonim, odnosno na ime ‘Hrvat’ i s njim povezane glotonime (nazive jezika) koji se javljaju izvan današnje hrvatske etničke jezgre.

Autor nam objašnjava semantičko polje glotonima ‘srpski’ u hrvatskoj književnojezičnoj i kulturnoj povijesti, kako kod hrvatskih pisaca, tako i u kancelarijskoj praksi Dubrovačke Republike, koji je izazvao brojne jezikoslovne i nacionalističke polemike u protekla dva stoljeća.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 19.prosinca, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Knjiga je objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a o njoj će govoriti autor izv. prof. dr. sc. Mario Grčević, prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, prof. dr. sc. Dubravka Sesar i prof. dr. sc. Slavica Stojan.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist