Kultura

MATIAS DEL FEDERICO ‘Tema predstave ‘Na terapiji’ je stara, ali univerzalna, prikazana na moderan način’

MATIAS DEL FEDERICO 'Tema predstave 'Na terapiji' je stara, ali univerzalna, prikazana na moderan način'

Povodom večerašnje prve ovosezonske premijere u Kazalištu Marina Držića, ujedno i hrvatske premijere predstave “Na terapiji” u režiji Nenni Delmestre održano je druženje s autorom teksta Matiasom Del Federicom, suvremenim argentinskim autorom mlađe generacije.

-U Dubrovniku sam već nekoliko dana. ovaj posjet doživljavam jako emotivno jer je ovo prvi put da se moje djelo prikazaje u ovom gradu i Hrvatskoj. Redateljica Nenni Delmestre me prije nekoliko godina molila da joj pošaljem tekst, ali je sve došlo kao veliko iznenađenje. Vidjeti da su vam preveli tekst na neobičan jezik kao što je hrvatski je sjajno. U svakom kazalištu gdje je djelo igrano primjetio sam poseban način pristupa. Nisam još vidio predstavu u Dubrovniku niti sam imao priliku s ikim komunicirati, osim s redateljicom. Večerašnja premijera i meni će biti prvi put – rekao je Del Federico.

-Posebno sam emotivan prema djelu ‘Na terapiji’ jer se dogodilo u trenutku kad mi je preminuo otac, koji je bio povezan s mojim djelima, baš kao i moj privatni život. Moj djed je otvorio prvo kazalište u provinciji Santa Fe, a moj otac, brat i ja jako smo povezani s tim kazalištem. Pišući ovaj tekst bio sam nadahnut svakodnevnim situacijama kojima sam svjedočio te osobno doživio te sam to pokušao prenijeti u tekst. Problem međuljudskih odnosa je stara tema, ali sam je nastojao prikazati na moderan način – istaknuo je Del Federico.

-Teško sa sigurnošću mogu znati gdje je tekst najbolje prošao, ali su Buenos Aires i Madrid sigurno dva mjesta gdje je imao najveći uspjeh. Tema međuljudskih odnosa je univerzalna pa se može shvatiti na više načina u svakoj zemlji u kojoj se predstavlja – rekao je Del Federico.

-Postoji razlika u postavljanju djela u Južnoj Americi i u Dubrovniku. Iako je komad sam po sebi pun duhovitosti, mi smo se ipak malo dublje bavili problemom i zaronili u bit komada. Nećemo ništa otkriti jer večeras očekujemo iznenađenje. Zamolila sam Matiasa da i njemu bude iznenađenje, odnosno da ne dodolazi na generalnu probu, premda glumci jedva čekaju upoznati ga. Nenamjerno smo sve obavili celofanom misterije jer je komad jako trilerski te ne bismo htjeli unaprijed publiku alarmirati. Ne želimo im pokvariti gust gledanja – izjavila je redateljica predstave Nenni Delmestre.

U predstavi ‘Na terapiji’ glume Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Edi Jertec, Nika Lasić, Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan. Na predstavi su, uz redateljicu Nenni Delmestre, radili i njeni stalni suradnici Lina Vengoechea (scenografija, kostimografija i izbor glazbe) te Zoran Mihanović (oblikovatelj svjetla).

Premijera će se održati večeras u 20 sati u Kazalištu Marina Držića, dok je reprizna izvedba zakazana za nedjelju 29. listopada u 19 sati.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist