Kultura

MATA CROATA Kameni jedrenjaci mladog umjetnika ukrasili Sponzu

S brodovima sam počeo još s na diplomskom radu, krenuo sam s temom mora i radio sam ribe, aktove i školjke. Na jedrenjaku sam napravio prvi prorez po kojem sam prepoznatljiv – rekao je Mate Turić, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Mata CROata na otvorenju izložbe ‘Sloboda kamenih jedrenjaka’ u utorak u palači Sponza.

Kamene jahte po kojima se Turić i proslavio stigle su i u Dubrovnik na poziv Državnog arhiva. ‘Dubrovnik je inspirirao i naziv izložbe’, naglasio je.

– Inspiracija je zasad neiscrpna i uvijek mi dolaze nove ideje. Sljedeće godine imam dvije dogovorene izložbe u Zagrebu, uz mnoge druge koje planiram. Prostor izložbe je divan, a sam naziv Sloboda kamenih jedrenjaka je aluzija na slobodu po kojoj je Dubrovnik i poznat. Jako puno truda je utrošeno da bi se izložba organizira i da se izlošci dovezu, ali skulpture kao da su oživjele u ovom prostoru. Prije nego skulpture postavim ja ne znam kako će izgledati, pogotovo u svom ateljeu kod kuće gdje imam jako puno skulptura. Tek se na izložbi stvarno u djelima može uživati – objašnjava.

Podsjetimo, Mate Turić rođen je 1987. u Zagrebu. Završio je Akademiju Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu. Najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stilu. Dobitnik je mnogih nagrada, a ostvario je preko 40 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Opus od više od tisuću skulptura čine većinom jedrenjaci.

Pročitajte još

U PONEDJELJAK Izložba minijatura u Narodnoj knjžnici Grad

Dulist

Dubrovnik u formi ‘autorske inventure’ velikog Tonka Jovića

Dulist

FOTO/VIDEO Želimir Puljić: ‘Hrvati ne smiju zaboraviti očinsku brigu Ivana Pavla II. u Domovinskom ratu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija