Kultura

MATA CROATA Kameni jedrenjaci mladog umjetnika ukrasili Sponzu

S brodovima sam počeo još s na diplomskom radu, krenuo sam s temom mora i radio sam ribe, aktove i školjke. Na jedrenjaku sam napravio prvi prorez po kojem sam prepoznatljiv – rekao je Mate Turić, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Mata CROata na otvorenju izložbe ‘Sloboda kamenih jedrenjaka’ u utorak u palači Sponza.

Kamene jahte po kojima se Turić i proslavio stigle su i u Dubrovnik na poziv Državnog arhiva. ‘Dubrovnik je inspirirao i naziv izložbe’, naglasio je.

– Inspiracija je zasad neiscrpna i uvijek mi dolaze nove ideje. Sljedeće godine imam dvije dogovorene izložbe u Zagrebu, uz mnoge druge koje planiram. Prostor izložbe je divan, a sam naziv Sloboda kamenih jedrenjaka je aluzija na slobodu po kojoj je Dubrovnik i poznat. Jako puno truda je utrošeno da bi se izložba organizira i da se izlošci dovezu, ali skulpture kao da su oživjele u ovom prostoru. Prije nego skulpture postavim ja ne znam kako će izgledati, pogotovo u svom ateljeu kod kuće gdje imam jako puno skulptura. Tek se na izložbi stvarno u djelima može uživati – objašnjava.

Podsjetimo, Mate Turić rođen je 1987. u Zagrebu. Završio je Akademiju Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu. Najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stilu. Dobitnik je mnogih nagrada, a ostvario je preko 40 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Opus od više od tisuću skulptura čine većinom jedrenjaci.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija