Politika

MARO KRISTIĆ ‘Pozivam institucije da ispitaju Vrdoljakovu ulogu u energetskom sektoru’

most kristic

Jedno od temeljnih jamstava postizborne suradnje Mosta nezavisnih lista s nekom od političkih opcija jest prethodno izglasavanje zakona kojim će se pravomoćno osuđenim političarima za djela zlouporabe položaja i ovlasti zabraniti kandidiranje na izborima za jedinice lokalne i područne samouprave. Ovo smatramo jednom od temeljnih osnova za političko i javno djelovanje pojedinaca.

Nakon javne objave Mostovih jamstava, gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić, u jednim dnevnim novinama putem bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka naglašava kako suradnje neće biti jer Most navodno štiti kriminalce. Tom prilikom direktno proziva Mostovog zastupnika Maru Kristića, navodeći kako čelnik Mosta Božo Petrov štiti gospodina Krstića tako što mu je prepustio svoj saborski imunitet. Navodi se kako je to učinjeno da bi se obustavio postupak koji se vodi protiv gospodina Kristića na Općinskom sudu u Dubrovniku, zbog navodnog pomaganja u kaznenom djelu prijetnje i prisile koje uopće ne postoji u Kaznenom zakonu. Ono što međutim nije navedeno, jest da je riječ o postupku koji i službeno obustavljen, a koji je i pokrenut zbog višegodišnje borbe Mare Kristića protiv nogometne mafije.

-Ovaj postupak je nagrada za moju građansku hrabrost u borbi protiv nogometne mafije i poslušnika Zdravka Mamića koji su godinama uništavali nogomet na krajnjem jugu i u cijeloj Hrvatskoj. Osoba koja je podigla prijavu protiv mene istovremeno je i osoba protiv koje je na temelju moje prijave podignuta pravomoćna optužnica USKOK-a, za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja dokumenata u Županijskom nogometnom savezu Dubrovačko-neretvanskom. Postupak protiv mene je obustavljen i Hrvatski sabor je na zahtjev osobe s optužnicom odbio skinuti mi imunitet jer je ocijenio da je riječ o prijavi bez ikakve osnove, kakvih svakodnevno ima na tisuće – poručio je Maro Kristić.

Saborski zastupnik Mosta Maro Kristić godinama je poznat po sustavnoj borbi protiv nogometnog i gospodarskog kriminala.

-Bez obzira na to što smo redovito nailazili na brojne prepreke, nastavit ćemo našu borbu. Ministar Predrag Šustar osobno se opirao provedbi Zakona o sportu te je uz pomoć svojih kolega iz duopola HDZ-a i SDP-a odbijao svaku našu inicijativu u tom smjeru. Iz istog razloga sam se zalagao za neovisnost Poreznog USKOK-a kako bi se nastavili započeti procesi protiv braće Mamić, ali i spriječilo otkrivanje ostalih velikih gospodarskih prevara. Našom borbom zaustavljen je isti onaj proces selektiranja kriminalaca na one koji su politički podobni i one koji su trenutno u nemilosti. Ponosni smo što sada možemo reći da idemo u smjeru gdje su svi pred zakonom jednaki. Također, pozivam sve institucije pravne države da preispitaju ulogu gospodina Vrdoljaka u energetskom sektoru Republike Hrvatske i njegove radnje u HEP-u i drugim državnim institucijama kojima je bio nadležan kao bivši ministar gospodarstva. Za takva djela imunitet se automatski skida i nema prijatelja koji te mogu zaštititi – zaključio je Maro Kristić.

Sponzorirani članak

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist