Aktualno

MARO KRISTIĆ ‘Liberalizacija na štetu građana i poduzetnika’

MARO KRISTIĆ 'Liberalizacija na štetu građana i poduzetnika'

Gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić poslao je priopćenje povodom prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Cijelo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Predsjednik Hrvatskog sabora je uputio Zakon o prijevozu u cestovnom prometu u hitnu saborsku proceduru kroz objedinjeno prvo i drugo čitanje. Pučkim rječnikom rečeno, to znači da će ovaj iznimno štetan prijedlog zakona biti izglasan već u petak, a stupit će na snagu osam dana iza. Više puta, kroz niz javnih priopćenja nastojali smo skrenuti pozornost na štetne odredbe ovog zakona, a naš zadnji pokušaj nije dobio potrebnu većinu na sjednici gradskog vijeća Grada Dubrovnika kada su gradski vijećnici HDZ-a, suprotno stavu gradonačelnika zajedno s vijećnicima koji su izabrani s liste HNS-a, odbili naš prijedlog zaključka kojim smo pokušali spriječiti negativne posljedice koje će nastupiti nakon njegovog donošenja u Hrvatskom saboru.

Naša namjera je bila kroz donošenje zaključka kojim tražimo izmjene u pogledu ograničavanja broja dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza ukazati zastupnicima u Hrvatskom saboru da ovaj prijedlog zakona odnosno liberalizacija tržišta autotaksi prijevoza zbog nerazvijene prometne infrastrukture u turističkim središtima poput Dubrovnika ne može donijeti nikome ništa dobro. Štetu će trpjeti i taksisti i uberovci, a najviše građani kojima će biti onemogućeno normalno odvijanje života zbog prometnog kaosa kojeg će izazvati svi oni kojima će liberalizacija mirisati na priliku za laku i dobru zaradu.

Našu inicijativu podržali su i gradonačelnici Grada Dubrovnika i Grada Splita, koji s nama dijele zabrinutost zbog katastrofalnih posljedica koje će donijeti ovaj zakon ukoliko se usvoji bez navedenih ograničenja. Nije ovo jedini zakon koji ide na štetu građana, niti je ovo prvi slučaj da se u Hrvatskoj Vladi i Hrvatskom saboru ne štite interesi lokalne zajednice, ali je teško shvatiti da postoje zastupnici u saboru koji misle da će liberalizacija autotaksi tržišta riješiti pitanje nezaposlenosti, a pouzdano znamo da ih ima, i to na žalost većina.

Jedino sto će ovaj zakon donijeti je kaos u prvoj godini njegove primjene, nezadovoljne građane, više prometnih nesreća, a u sljedećoj godini novi broj onih koji će svoju sreću potražiti u Irskoj i drugim zemljama EU s bolje uređenom zakonskom regulativom i tržištem rada. Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih se ovaj zakon donosi u hitnoj proceduri, jer oni navode na jedinu moguću pomisao, a to je da se služi interesnim skupinama na štetu građana, ali ćemo još jedan put pozvati sve zastupnike u Hrvatskom saboru na razum i prihvaćanje amandmana kojima se jedinicama lokalne samouprave ostavlja pravo da utvrde optimalan broj dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza, a sve na temelju stručno izrađenih prometnih i gospodarskih studija. Ovo priopćenje, zajedno sa svim do sada izdanim priopćenjima na ovu temu kao i prijedlozima amandmana koji će spriječiti štetu za građane i poduzetnike proslijedili smo svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Gradski vijećnik
Maro Kristić’

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist