Politika

MARO KRISTIĆ GRADSKOJ UPRAVI Utvrdite konačnu listu branitelja koji imaju pravo na zemljište na Nuncijati

Vijećnik Mosta i kandidat Mosta za gradonačelnika Maro Kristić uputio je priopćenje vezano za stanove za branitelje na Nuncijati. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Dubrovački branitelji trebali bi nakon gotovo 30 godina od završetka rata biti tema samo u školama u kojima je iznimno važno educirati najmlađe naraštaje o istini i vrednotama Domovinskog rata te na obilježavanjima obljetnica kada se s ponosom sjećamo povijesnih bitki i pobjeda. Da smo kao društvo dovoljno cijenili njihov doprinos slobodi i samostalnosti, danas bi to sigurno bilo tako. No, duboka država se pobrinula da su umjesto istinskih branitelja koji zaslužuju najveće moguće poštovanje i skrb mnogi koji su strahote rata gledali samo na televiziji i u akcijskim filmovima dobili mirovine, privilegije i povlastice. Jedan od primjera manipulacije i iskorištavanja braniteljske populacije dogodio se u Dubrovniku, 2009. godine, kada je tadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica dodijelila zemljište na Nuncijati dubrovačkim braniteljima u svrhu njihovog stambenog zbrinjavanja. Naravno, pred izbore.

Dubrovački branitelji su s ponosom prihvatili ovaj čin priznanja za njihovu žrtvu i doprinos slobodi nadajući se kako će kroz nekoliko godina na Nuncijati niknuti novo stambeno naselje. No, jedino što se od tada do danas dogodilo je da je na žalost jedan dio njih umro neostvarenog sna, a dio je naslijedio nekretnine jer su im umrli roditelji pa je izgubio stečena prava. Da tragedija bude još veća, dodijeljeno zemljište uopće nije njihovo jer se nikada na njega nisu uknjižili, niti imaju važeće ugovore o darovanju, niti polažu bilo kakva vlasnička prava nad njime. Sve je ostalo na obećanju i potpuno bezvrijednom zaključku gradonačelnice od prije 12 godina. U međuvremenu je ova gradska uprava izmijenila prostorni plan i u njega ucrtala primjereniji pristupni put do tih virtualnih parcela, koji bi trebao manje koštati, ali svima je jasno da će se on teško izgraditi i da to nije jedini preduvjet za realizaciju ovog projekta, a i buffer zona je donijela nova ograničenja u prostoru kojima se moramo prilagoditi.

Minimum poštovanja prema braniteljskoj populaciji nalaže iskren, korektan i partnerski odnos i trebalo bi biti normalno da im ostvarenje stečenih prava omogućimo dok su živi jer nakon smrti im to neće puno značiti.
Stoga molimo ovu gradsku upravu da u suradnji s braniteljima utvrdi konačnu listu onih koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom zemljišta na Nuncijati. Smatramo kako bi na toj listi trebali biti svi oni branitelji koji su na njoj bili na dan donošenja zaključka o dodjeli zemljišta, a koji u međuvremenu nisu ostvarili svoja prava na neki drugi način ( korištenjem kredita za stambeno zbrinjavanje ili dodjelom stana) jer nisu oni krivi što im Grad nije realizirao obećanje dato davne 2009. godine. Istovremeno se zalažemo da se s njima obave konzultacije i onima koji ne mogu čekati još nekoliko godina predlože neki drugi alternativni modeli obeštećenja odnosno njihovog zbrinjavanja koji su u skladu s Zakonom, a da se onima koji i dalje žele čekati dodijeli predmetno zemljište na Nuncijati u suvlasništvo na temelju ugovora u darovanju, kako bi se ipak donekle ispravila ova velika nepravda – stoji u priopćenju Mara Kristića.

Pročitajte još

VLAHUŠIĆ O PROMETNOM REŽIMU OKO GRADA ‘Kažnjavamo građane, a turisti nam besplatno dolaze na Pile!’

Dulist

Maro Kristić poziva sve u tijelima Dubrovačkog saveza športova na podnošenje ostavki!

Dulist

KLUBOVI UMALO OSTALI BEZ FINANCIJA ‘U dubrovačkom sportu kriza nam je veća nego rat u Ukrajini’

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija