DuList IN

Markos: Gdje god idem nosim svoj Dubrovnik sa sobom

Markos: Gdje god idem nosim svoj Dubrovnik sa sobom

Veliki koncert i glazbeno scenski spektakl dubrovačkog tenora Stijepa Gleđa Markosa održat će se u subotu 26. rujna od 20.30 sati pred Katedralom. S kim će nastupiti, što će dubrovačka publika imati prilike čuti, alii što mu znači Grad, te koji su mu ‘planovi za dalje’ orkriva u razgovoru za DuList!
‘Sentimento 2015.’, Vaš koncert ‘Ljubav za ljubav’, ponovo će se održati u Dubrovniku, i to na izuzetnoj lokaciji – ispred Katedrale. To je Vaš najnoviji posjet Gradu, a na koncertu će nastupiti veliki broj važnih gostiju iz Hrvatske, ali i šire… Možete li nam otkriti nešto više o tom koncertu?
Oduvijek mi je bila želja nastupati pred dubrovačkom katedralom, ne samo zbog toga sto je u samom srcu Grada već i zato što prekrasni ambijent pred Katedralom glazbeniku daje iznimnu inspiraciju. Velika mi je čast što će se ove godine koncert u sklopu festivala Sentimento održati na ovoj jedinstvenoj pozornici. Na tome zahvaljujem pokroviteljima Sentimenta koji su prepoznali kvalitetu ovogodišnjeg programa i značaj ovog međunarodnog kulturnog događanja za sam Grad. U Londonu sam često predstavljao svoju domovinu i s ponosom promicao hrvatsku kulturnu baštinu u inozemstvu ali sad mi je posebno drago da upravo ovdje u svom Gradu na središnjem koncertu „Ljubav za Ljubav“ imam priliku okupiti vrhunske glazbenike iz Hrvatske i Londona.
Sretan sam što Dubrovnik ima tako kvalitetne glazbenike i što zajednička suradnja uvijek donosi nove radosti jer mi glazbenici osim što imamo zadatak da svojim talentima prenesemo djelo i emocije kompozitora služimo kao ambasadori mira i zajedništva. Tako ću i ove godine nastupiti s mojim prijateljima iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a posebno mi je drago što će nam se na pozornici ove godine pridružiti i Dubrovački komorni zbor.
Orkestrom će ravnati naš proslavljeni dirigent Tomislav Fačini dok će glazbeni producent Olja Dešić sa svojim glazbenim sastavom Olja’zz Band biti iznimna snaga i podrška cijelog koncerta. Inozemne institucije i mediji prepoznali su kvalitetu ovog događanja i drago mi je da će na koncertu gostovati jedan od najboljih svjetskih gudačkih kvarteta The Brodsky String Quartet i operna pjevačica iz Royal Opera House Clare McCaldin.

Što ćemo imati priliku čuti na koncertu ispred Katedrale?
Sami ambijent ispred Katedrale traži atmosferu koja poziva na ljubav, mir i zajedništvo a koncertni program će komplementirati takvom ugođaju kroz najpoznatija svjetska klasična djela sakralne glazbe u modernim aranžmanima i autorske skladbe u visokoj produkciji crosssovera. Ono što me najviše raduje je to da će jedan od najboljih svjetskih gudačkih kvarteta odsvirati skladbu koju su skladali štićenici Centra za rehabilitaciju Josipovac te tako svojim dobrim srcem i skrivenim talentom pokazati smisao cijelog festivala Sentimento a on i nosi naziv koncerta Ljubav za Ljubav.

Prihod je namijenjen centru za rehabilitaciju ‘Josipovac’, a često Vaše koncerte prati humanitarna nota. Uz to, već ste surađivali s Josipovcem… Kakav je osjećaj biti na taj način uključen u rad centra?
Koncerti koji će se održati u sklopu Sentimenta su humanitarnog karaktera i namijenjeni su za pomoć Centru za rehabilitaciju Josipovac i glazbeno edukacijsko-rehabilitacijskom programu za osobe s posebnim potrebama. Glazba ima vrlo pozitivan utjecaj na neuro sustav, što se u svijetu već odavno koristi kod rehabilitacije ljudi s posebnim potrebama, međutim u Hrvatskoj, takvom pristupu liječenja i rehabilitacije se još nažalost ne pridaje dovoljno pažnje. Tijekom prošlogodišnjeg Sentimenta i posjete Centru za rehabilitaciju Josipovac otpjevao sam nekoliko pjesama i primijetio pozitivnu reakciju štićenika. Kroz razgovor s ravnateljicom gospođom Marinom Sambrailo, predložio sam da bi bilo dobro da se nepokretnim štićenicima centra omogući glazbeni ambijent koji će zasigurno ostaviti pozitivan utjecaj na rehabilitaciju. Već dugo vremena s prof Nigel Osborneom, svjetski priznatim glazbenim pedagogom i terapeutom pratim projekte rehabilitacije te kroz vlastito iskustvo vidim koliko određena glazba ostavlja pozitivne utjecaje na psihofizičko stanje čovjeka. Upravo iz tog razloga me raduje da svoj talent osim kroz izvedbe na pozornici mogu koristiti kao sredstvo koje može poslužiti za pomoć ljudima posebnih potreba. Moram priznati da sam stekao divne prijatelje u Josipovcu i neopisiva mi je radost u srcu svaki put kad ih posjetim.

‘Sentimento’ je Dubrovčanima već poznat i drag projekt, sjetimo se samo koncerta u ACI Marini prošle godine. Otkad postoji ova lijepa, sentimentalna ideja?
U želji da Dubrovniku poklonim jedan lijepi koncert koji je također zahvaljujući izvrsnim kolegama glazbenicima doživio veliki uspjeh, nastala je ideja da ovaj događaj preraste u kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento. Budući je glazba sredstvo koje svim ljudima dotiče osjećaje tj. sentiment, želja mi je da putem glazbe uključim edukaciju i rehabilitaciju te na taj način u festival integriram osobe s posebnim potrebama i vrhunske svjetske glazbenike. Tako je ove godine na glazbenoj radionici u centru Josipovac za vrijeme posjeta profesora Nigel Osbornea nastala predivna kompozicija koju su skladali štićenici centra a odsvirat će je jedan od najboljih svjetskih gudačkih kvarteta The Brodsky na humanitarnom koncertu „Ljubav za Ljubav“ 26. rujna ispred katedrale u Gradu. Tu istu skladbu Brodsky će izvesti i u sklopu svog samostalnog koncerta u Kneževom dvoru koji će se održati u nedjelju 27. rujna u 21h a pridružit će im se londonska mezzo-sopranistica Clare McCaldin. Koncert je također humanitarnog karaktera a na programu će izvesti ciklus pjesama „Stabla, Zidine, Gradovi“. Ciklus od osam pjesama koje uključuju osam gradova okruženih zidinama i stablima, glazbom će povezati gradove: Dubrovnik, Derry, London, Berlin, Beč, Utrecht, Nicosia i Jeruzalem. Vodeći svjetski mediji poput BBC-a, Guardiana i Telegrapha prate ovaj projekt u kojem glazba prelazi barijere zidina stvarajući ozračje zajedništva. Bit će to vrlo kvalitetan koncert i prilika da čujemo virtuoznost vrhunskih glazbenika. Na završetku programa Sentimento djeca Dubrovnika zasaditi će stablo kao znak zajedništva, slobode i života koji se propagira putem umjetnosti, te kao znak prijateljstva Londona i Dubrovnika.
Glazbena radionica uključila je i učenike glazbene škole Luka Sorkočević?
Uz rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama i integriranjem njihovih talenata u društvo želja nam je također potaknuti mlade glazbene talente i motivirati ih za daljnji napredak u glazbenom razvoju. Tako je Antun, učenik petog razreda glazbene škole Luka Sorkočević zajedno s prof Nigelom Osborneom skladao kompoziciju koju će prof Nigel ujediniti s djelom nastalim u Josipovcu.

Pođimo na trenutak u London. Prijelomni trenutak preseljenja u britansku prijestolnicu bio je prolazak na audiciji za operu Tosca, kada ste dobili ulogu Maria Cavaradossia. Otad, što se promijenilo u Vašem životu?
Život u Londonu imao je veliki utjecaj na moju glazbenu karijeru jer sam kroz rad sa vrhunskim profesorom, glazbenim stručnjacima i kroz mnogobrojne nastupe u kratko vrijeme stekao veliko iskustvo i motivaciju za daljini rad. Tosca i uloga Maria Cavaradossia pružila mi je mogućnost suradnje sa svjetskim glazbenicima.

Nedostaje li Vam Dubrovnik i hoćete li se vratiti u grad?
Svaki put kada avionom letim poviše Grada letim poviše svojih uspomena, svoje ljubavi, svojih godina i nemoguće je biti negdje drugo doma ako nisi u Dubrovniku. Tu su moji prijatelji, poznanici, moja prva publika i tako će biti uvijek.

Za kraj, radite li neke nove projekte i možete li nam otkriti koje?
Trenutno sam u fazi nastupa i koncerata pa tako planiram posjetu Sjedinjenim Državama a također se priprema jedan veliki mjuzikl u Hrvatskoj u kojem igram glavnu ulogu. Također radim na novim singlovima, a upravo na koncertu „Ljubav za Ljubav“ premijerno ću izvesti nekoliko novih autorskih skladbi.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist