Aktualno

PRIZNANJE STRUKE Marko Rašica dobitnik nagrade za najuspješnijeg odvjetnika u medijaciji

PRIZNANJE STRUKE Marko Rašica dobitnik nagrade za najuspješnijeg odvjetnika u medijaciji

Dubrovački odvjetnik Marko Rašica dobitnik je godišnje nagrade za najuspješnijeg odvjetnika u medijaciji. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Hrvatska udruga za mirenje (HUM) povodom obilježavanja Svjetskog dana rješavanja sukoba.

Na online svečanosti koja se održala ovog četvrtka dodijeljene su tako posebne medijacijske nagrade najzaslužnijima u 2020. za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanju medijacije i kulture mira u Republici Hrvatskoj.

-Iz mog osobnog iskustva, Marko spada u najuži krug osoba među odvjetnicima koji ima nevjerojatne sposobnosti transformiranja zastupanja iz parnice u medijaciji. Imali smo desetak medijacija i mislim da samo u jednoj nije bila nagodba. Siguran sam da veliki dio zasluga za to ima Marko – rekao je sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac na svečanoj dodjeli nagrada.

-Već sam bio počašćen samom činjenicom što sam nominiran. Neizmjerno mi je drago i hvala vam na tome. Davno je rečeno da slijedimo svaki put koji nam sudbina pruži. Mene je sudbina tako dovela do našeg Srđana i do Suzane u HUM – istaknuo je Rašica prilikom svog zahvalnog govora.

-Iskreno, bio sam skeptičan. Jer, jedan sam od onih odvjetnika koji smatraju da ako se dvije strane žele dogovoriti, one će se dogovoriti i ne treba im neki miritelj za to. No, tijekom edukacije i kroz praksu potvrdilo se da se mirenjem rješavaju konflikti. Mirenje ostavlja prostor za daljnju suradnju. Kad vidite zadovoljstvo i sreću na obje strane, tada je to i vaš uspjeh. Drago mi je na mirenjima koje je Srđan spomenuo. Ovo jedno koje nije uspjelo, uspjelo je kasnije. Nastavili smo dalje i uspjeli doći do mirnog rješenja na zadovoljstvo obje strane – naglasio je Rašica.

Za promjene treba vremena
Svake godine trećeg četvrtka u listopadu obilježava se Svjetski dan rješavanja sporova, a ove godine je to 15. listopada. Godine 2005. ovaj je dan proglasila Udruga za rješavanje sukoba u SAD-u, s ciljem promicanja svijesti o različitim načinima rješavanja sukoba. Namjera Udruge je bila da ovaj Dan promoviraju organizacije unutar lokalne zajednice diljem zemalja, kako bi se javnosti približilo mirno rješavanje sukoba. Dan je osnovan upravo zato da se javnost upozna s medijacijom kako bi postali svjesni njenog postojanja i da je bolje razumiju, jer će jedino tako biti skloniji angažiranju medijatora i rješavanju sukoba na taj način. Logo drveta sa šarenim lišćem simbolizira rast u području rješavanja sukoba – baš kao i sjeme drveta, kada se posadi počinje svoj život kao malena biljka, no svake godine sve više raste, jača i cvjeta prekrasnim bojama. Za promjene treba vremena, no rezultati će biti vrijedni strpljenja.

Svjetski dan rješavanja sporova je osmišljen radi promicanja svijesti o posredovanju, arbitraži, mirenju i drugim kreativnim, mirnim sredstvima rješavanja sukoba, promoviranja rješavanja sukoba u školama, obiteljima, poduzećima, zajednicama, vladama i pravnim sustavima, prepoznavanja važnosti doprinosa osoba koje se bave mirnim rješavanjem sukoba i poticanja nacionalne sinergije održavanjem proslava diljem država u svijetu na isti dan.

Udruga za rješavanje sukoba je posvećena promicanju i unaprjeđivanju alternativnih metoda rješavanja nesuglasica. Njene osnovne aktivnosti su održavanje konferencija, regionalnih sastanaka, nositelj je raznih inicijativa, organizator sekcija koje okupljaju osobe istih interesa, a sve s ciljem spajanja osoba koje je bave rješavanjem sukoba, studenata i svih zainteresiranih kako bi učili, razmjenjivali iskustva i znanja te stjecali nove vještine. Mirenje kao način rješavanja sporova se uvriježilo u zemljama Europske unije te posebno u SAD-u, pa se oko 50 posto svih sporova u Njemačkoj i Irskoj rješava mirenjem, dok je taj postotak u SAD-u čak 90 posto.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist