Hrvatska

Marko Maslić: Moramo upozoriti na nakaradni ZOR!

Marko Maslić: Moramo upozoriti na nakaradni ZOR!

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Marko Maslić obišao je danas sindikalne podružnice u Dubrovniku – u Libertasu, Vrtlaru i Vodovodu u kojima su danas provedeni izbori za sindikalno vodstvo. Razgovarao je i s direktorom Libertasa Đurom Deranjom.

– Na tragu provođenja izbora u našem sindikatu nekon četverogdišnje razdoblja izrazio sam želju da razgovaram s direktorom kao što je to bilo prije 4 godine u jednom konfuznom, drugačijem u odnosu na danas. Moram priznat da je razgovor bio korektan i da smo se prisjetili aktivnosti sindikata i njegove pozicije tada i sada. Direktoru Deranji pokazali smo i u okviru poslova koje smo obavljali kao sindikalni predstavnici radnika,odnosno članova sindikata da taj sindikat nešto znači u društvu kao socijalni partner – istaknuo je Maslić.

Komentirao nam je i pokušaj osnivanja holdinga, stopiranje štrajka radnika Libertasa zbog Kolektivnog ugovora što je osporio sud da bi Kolektivni ugovor napokon bio potpisan prije godinu dana.

-Što se holdinga tiče tu je bilo dosta bure, no sindikat je dao svoj doprinos da se to ne dogodi. Ja sam direkoru Deranji kada se požalio na određene aktivnosti i tužbe rekao da je kojim slučajem pravosuđe u RH efikasno i brzo kao što je bilo brzo u donošenju zabrane aktivnosti za provođenje štrajka u Libertasu da bi bio najsretniji čovjek na svijetu. Ali sam još sretniji da sam direktoru Deranju uspio dakazati da je drugostupanjska presuda bila u našu korist. Rekao sam mu ‘Kako bi bilo da smo vas tužili i tražili odštetu zbog toga’. Pokazali smo da svoj posao znamo i da poštujemo zakonske akte i da u okviru njih znamo raspoznati tko kakve ovlasti ima – istaknuo je.

Pitali smo ga što misli o pokušaju osnivanja nove gradske tvrtke koja bi se bavila autobusnim kolodvorom.
– Ne želim se baviti proročanstvima, ali mislim da imamo dovoljno iskustva i da ćemo se znati postaviti u datom trenutku kada to bude aktualno. To govorim iz iskustva, koje su proveli određeni gradovi u Hrvatskoj. Tako je Varaždin na čelu s gradonačelnikom Čehokom odvoz i deponiranje smeća dao privatnom koncesionaru iz Austrije, a pokazalo se kakve probleme danas Varaždin ima sa smećem i da Varaždin nakon što nije bio zadovoljan odrađenim poslovima ponovno mora osnovati vlastitu tvrtku i uložiti dodatna sredstva. Pitam sve one koji su odlučivali u Varaždinu koji je to napredak postignut u okviru kvalitete prikupljanja i deponiranja smeća. Dogodilo se to u Puli 90-te, a bilo je sličnih pokušaja u Sisku i definitivno hvala Bogu da ostalim to nije palo na pamet. Imamo dovoljno iskustva, pameti, a uvjerio sam se i da imamo dovoljno aktivista u Gradu Dubrovniku – naglasio je.

Što se pak tiče odluke o poslovnoj tajni zbog čega je Radničko vijeće tužilo Libertas, naglasio je:
– Zakonski akti komunalnih društava dozvoljavaju da se mogu ograničiti određene stvari u smislu iznošenja informacija van kuće No te stvari moraju se usklađivat s Radničkim vijećem.

Komentirao nam je i predložene izmjene Zakona o radu.
-Najveća bi katastrofa bila da članstvo i zaposleni u RH ne pokušaju svojim aktivnostima upozoriti na takav nakaradni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu i da se on provede i uđe u drugo čitanje i usvoji jer će radna snaga u RH ne biti najamna nego gore od toga. Svjesno prihvaćanje dovest će nas da će u određenom razdoblju otpasti jedan veliki dio zaposlenika, a to se ne smije dozvoliti. Detalj koji nije bio dovoljno spominjan je radno vrijeme .Ono se dosada reguliralo kolektivnim ugovorom, no ako vlada bude provukla i minimun odrađenih sati bude 40, 48 ili 60 i ukoliko prihvati da to bude fleksibilno radno vrijeme kao što to dio hrvatskih i inih poslodavaca želi, onda će u slučaju lošeg vremena primjerice radnik jedan dan raditi nula sati a drugi dan 12 sati s time da kad radi 12 sati nema prekovremenih već je to redovno radno vrijeme. U okviru redovnog radnog vremena nakon tih 4 mjeseca nemate pravo tražiti da vam se isplate prekovremeni sati. Tu je i ukidanje pauze za obrok i na kraju iz njih proizlaze svi članci zakona koji se prilagođavaju. Ukupno gledano Zakon o radu dovest će da će radnik biti ne najamna radna snaga nego gore od toga i to se ne smije dozvoliti – zaključio je.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist