HrvatskaUrednički izbor

MARIJA VUČKOVIĆ MOSTOVCIMA Kukavički ste koristili saborsku proceduru kako biste me diskreditirali u kraju iz kojeg dolazim

MARIJA VUČKOVIĆ MOSTOVCIMA Kukavički ste koristili saborsku proceduru kako biste me diskreditirali u kraju iz kojeg dolazim

Današnju raspravu o proračunu, zastupnici Mosta su iskoristili za predstavu koja je bila namijenjena isključivo dokazivanju da ne brinem o dolini Neretve i ne ispunjavam predizborna obećanja. Očekivano, lokalni izbori su blizu i to je taj modus operandi otkad postoje: sve za glas. Kako ja njih jako dobro poznajem i očekivala sam ovaj igrokaz, vrijeme je da se osvrnem onako kako umijem – isključivo na temelju činjenica ili doživljenog iskustva – napisala je uvodno ministrica poljoprivrede Marija Vučković u svom statusu na Facebooku.

Naime, ministrica je danas u Saboru odbila sve amandmane koji se tiču njezina resora, a koji je oporba tražila više sredstava za stočarsku proizvodnju, pomoć govedarstvu i svinjogojstvu, za šume. Saborski zastupnik Mosta Božo Petrov joj je pak poručio: ‘Nemojte zaboraviti odakle ste došli, tu ćete se i vratiti’. Rekao je to nakon što nije prihvaćen njegov amandman kojim bi se 10 milijuna kuna osiguralo za azil za napuštene životinje u Dubrovniku te 5 milijuna kuna za Centar za agrume u Opuzenu.

Evo I cijelog odgovora Vučković:
-Priča 1: Sad već daleke 2012. godine tada mladi prof. Grmoja ljutio se na lokalne dužnosnike zbog nereagiranja na projekt Gornji Horizonti. U razgovoru sam mu rekla da sam osobno napisala više reakcija nastojeći dokazati kršenje ESPOO konvencije, tražeći pravne argumente, tj. ono što Most nikad ne radi, jer to a) ne znaju i b) ne da im se. Također, koji mjesec iza toga nazočila sam jednom događaju u susjednoj Bosni i Hercegovini na kojem su nazočili i neki od budućih vijećnika zvijezda u nastajanju – platforme Most. Tom prigodom, zatražila sam očitovanje zbog kršenja međunarodnih konvencija i iskazala stav i protivljenje Dubrovačko-neretvanske županije zbog ugrožavanja doline Neretve, Malostonskog i Župskog zaljeva. Ostali su šutjeli. Par dana iza toga dečki u bijelim majicama na kojima je pisalo Spasimo dolinu Neretve izjavili su da je sramota što nitko iz Dubrovačko-neretvanske županije nije još reagirao na realizaciju projekta Gornji Horizonti. Priča završava preuzimanjem ministarstva nadležnog za ESPOO konvenciju od strane Mosta 2016. godine, mojim dopisom i naivnim vjerovanjem da će sad oni nešto napraviti, a njihovim propuštanjem svih rokova. Ugasili se reflektori, nema više Spasimo dolinu Neretve.

Priča 2 : U ožujku neke, nisam više sigurna koje, godine (2014. ili 2015.) informiram gradonačelnika grada Metkovića Božu Petrova o, po meni, bitnim elementima projekta navodnjavanja Donje Neretve, pogotovo o planiranom zatvaranju plovnog puta kod Metkovića. Objašnjava mi se da nije riječ o nekom problemu, jer će se, citiram, „graditi pomična brana i put će se određenom dinamikom otvarati“. Ok, nisam bila baš sigurna, ali tako kažu izabrani predstavnici lokalne samouprave, pomislih. Tko sam ja da se bunim. Ali… ah, stiže medijski interes koji mjesec kasnije! U rujnu, koncesionar u luci Metković otkriva problem i diže ga na malo višu razinu. Predstavnici grada Metkovića dramatično traže uključivanje županije i apeliraju na izgradnju prevodnice većeg kapaciteta. Održavamo sastanak u županiji, grad siromašan kažu, prethodnik ostavio puno dugova, stoga ja preuzimam izradu studije opravdanosti izgradnje veće prevodnice. Studiju sam, sa svim njenim manama i, moguće, određenim metodološkim nedosljednostima, radila mjesec dana svaki dan, odnosno noć nakon što bih se vratila iz Dubrovnika s posla. Par dana nakon što sam takvu-kakvu studiju predala, izašli su u javnost s teorijom da su zamjenici župana previše plaćeni. Moguće, no ja sam pola svoje plaće, prema tržišnim cijenama, te godine zaradila samo volontirajući za Grad Metković. Priča završava malo sretnije nego prva – dokumentacija je izmijenjena, predviđena je veća prevodnica.

Ima toga još, no za danas je dovoljno, uz poruku za kraj: Cijenjeni saborski zastupnici, danas ste koristili saborsku proceduru koja ne dopušta odgovor ministra dok se izjašnjava o amandmanima isključivo u cilju osobne diskreditacije u kraju iz kojeg dolazi. Oprostite, ali to je baš kukavički. Neistinito je da ne vodim računa o predizbornim obećanjima. Obmanjujete javnost govoreći da garantiram cijenu mandarina ili ne podržavam izgradnju Centra za agrume, kojeg je, između ostalih, i ovo ministarstvo prijavilo za sredstva iz EU fondova. Možete tako i dalje, govoreći da me nije briga za neretvanske poljoprivrednike. Ali nekako mislim i uvijek ću u to vjerovati da većina njih zna tko je spreman ispunjavati prijave na natječaje ili poslovne planove (dok to prolazna funkcija ne brani), elaborate za osnivanje centara ili stručnih studija te predavati bez naknade. A znaju i tko će im naplatiti svaki pregled, unatoč lijepoj saborskoj plaći. Još nešto…. Budući da govorite o Slavoniji, Baranji i Srijemu i tezi da se kroz taj razvojni program nelegitimno financiraju projekti HDZ-ovih lokalnih čelnika, jedva čekam da vas malo iznenadim s podacima o tome kad su se neke odluke donosile i tko ih je potpisivao. A program koji provodi HDZ-ova Vlada broji 19 tisuća projekata, dobar je i pravedan i donijet će učinke. Mogu potvrditi da se sigurno ne provodi kao natječaj iz 2014. kada se oskudno poljoprivredno zemljište u Metkoviću dodjeljivalo Mostovim vijećnicima ili osobama s lokalnih lista ove platforme, pri čemu se ja danas moram mučiti s nerealiziranim gospodarskim programima tako završenih natječaja – poručila je Mostovcima ministrica Vučković.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist