Hrvatska

MARIĆ NAJAVIO NOVE OLAKŠICE Najbolje će proći mladi radnici, dobit će velik povrat poreza

MARIĆ NAJAVIO NOVE OLAKŠICE Najbolje će proći mladi radnici, dobit će velik povrat poreza

Ministarstvo financija pokrenulo je postupak izmjene četiriju poreznih zakona kojima će se zaokružiti porezne promjene koje će se primjenjivati od siječnja 2021. godine, radi se o smanjenju stopa poreza na dohodak i dobit te promjenama u sustavu PDV-a i fiskalizacije. Neće se mijenjati Zakon o porezu na promet nekretninama te će kupci stanova i nadalje plaćati tri posto poreza na promet nekretnina. Ukidanje tog poreza obećao je HDZ u svom izbornom programu, bilo je govora da će porez biti ukinut već od 2021. godine, no u Ministarstvu financija kažu da ta promjena trenutačno nije u planu. Bio bi to zacijelo prevelik zalogaj s obzirom na to da je taj porez prihod gradova i općina koji su na njemu lani prikupili 1,1 milijardu kuna, piše Večernji.

Mladima 700 milijuna kuna

Lokalne vlasti procjenjuju da će im smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 za srednje plaće, s 36 na 30 posto za visoke plaće te s 12 na 10 posto za mirovine i ostale paušalne obveznike (iznajmljivače apartmana i stanova, primjerice) izbiti iz ruku dvije milijarde kuna prihoda. Taj bi im gubitak država trebala refundirati kroz drugačiji sustav raspodjele, no to je pitanje odnosa centralne i lokalne države koje će se rješavati iza zatvorenih vrata. Proračuni svih lokalnih jedinica kreću se između 27 i 28 milijardi kuna, uključujući i najveći Grad Zagreb, od čega je lani od poreza na dohodak naplaćeno 14 milijardi kuna!

Građanima je zanimljivije kako će se smanjenje poreznih stopa odraziti na njihova primanja, a računica pokazuje da se smanjenje poreza neće osjetiti na nižim plaćama te u obiteljima koje imaju više djece jer te skupine građana ni sada ne plaćaju porez na dohodak. Hrvatska ima širok krug izuzeća u sustavu poreza na dohodak tako da porez uopće ne plaća velika većina umirovljenika te više od polovice zaposlenih, dok su porezne obaveze roditelja s dvoje i više djece bitno niže u odnosu na obaveze zaposlenih samaca, odnosno radnika koji nemaju pravo za olakšice za uzdržavane članove obitelji.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist