Sport

Marčinko: Nijedan grad nije dovoljno bogat da prodaje nekretnine koje su financirali njegovi građani

Marčinko: Nijedan grad nije dovoljno bogat da prodaje nekretnine koje su financirali njegovi građani
rbt

Pomažemo li mladim obiteljima dostupnim i dugotrajnim najmom stanova ili prodajom gradskih stanova? – priupitali su vladajuće u srijedu na konferenciji za medije članovi stranke Srđ je grad te gradski vijećnici Petra Marčinko i Đuro Capor koji su se ovom prilikom osvrnuli na Odluku o davanju u dugotrajan najam gradskih stanova mladim obiteljima, a koja se nalazi na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika zakazane za ponedjeljak, 27. prosinca.

– Za početak bi pokušao odgovoriti na pitanje zašto mlade obitelji već nisu u tim stanovima koji su mjesecima prije izgrađeni i spremno ih čekaju. Upravo, zbog obećanja gradonačelnika Mata Frankovića koji je prije pet godina u predizbornoj kampanji iznio da će te stanove davati po povlaštenim cijenama korisnicima tih stanova. Takvo obećanje se pokazalo nezakonitim i sve ovo vrijeme su te obitelji čekale da se ta pravna zavrzlama riješi. Franković nije uspio postići promjenu propisa, niti uvjeriti ministre u Vladi RH da je ono što je on nezakonito obećao realno i izvedivo. Sad se pred nama nalazi Odluka kojom se predviđa gradske stanove u vrijednosti od 50 milijuna kuna dati u 10-godišnji najam samo uz mogućnost otkupa i to je ono što je u cijeloj Odluci sporno. Radi li se ovdje o davanju u dugoročan najam, omogućavanju stanovnicima Dubrovnika dostupnog stanovanja ili se radi o prodaji vrlo vrijedne gradske imovine kojom se minira mogućnost odgovorne politike usmjerene prema dostupnom stanovanju. Umjesto da ova 43 stana trajno namijenimo za mlade obitelji za stanovanje u Dubrovniku u kojem je ono skuplje nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske mi ovdje otvarano mogućnost da se temeljem te Odluke ti stanovi sutra nađu na tržištu – poručio je Capor.

Mlade obitelji će se sutra natjecati na natječaju s nekim tko će iste te stanove htjeti kupiti, a imat će više novaca, komentirao je. Prema njemu gradski vijećnici ne smiju usvojiti ovakvu odluku koja sadrži takav članak 6. u sebi.

– Mi već godinama zagovaramo dugoročni najam stanova koji su u vlasništvu samoga Grada jer na taj način, smatramo, možemo dugoročno utjecati na tržišne cijene najamnina i zaštiti svoje gradove od previsokih cijena. Ono što je nas zapravo iznenadilo u ovoj Odluci koja zaista ima potencijal biti jedna od primjera dobrih praksi, čak i na razini Hrvatske je upravo taj stavak 2. članka 6. koji govori o prodaji tih stanova. Mislimo da je iluzorno pretpostavljati da će te mlade obitelji, a svi znamo koliko nekretnine u Dubrovniku koštaju, imati dovoljno sredstava da te stanove uopće kasnije kupe. Nama u Gradu ne trebaju dodatni turistički ležajevi nego mlađim generacijama pronaći stambeni prostor kojim bi osigurali da ostanu ili se vrate u Dubrovnik te nastave svoj osobni i poslovni razvoj. U ponedjeljak ćemo donijeti amandman da se ta točka izbriše jer smatramo da nijedan grad nije dovoljno bogat da prodaje nekretnine koje su u krajnjoj liniji financirali njegovi građani i time bi Grad Dubrovnik izbrisao trajno te stanove u svom vlasništvu koje bi danas-sutra nekim novim obiteljima mogli omogućiti da ih koriste – iznijela je.

Riječ je o točki o najmu, ne najmu i prodaji gradskih stanova, ponovila je. Ako gradski vijećnici Grada Dubrovnika u ponedjeljak izglasaju nepromijenjen članak 6. ove Odluke time će amenovati i namjeru da stanovi za koje su građani Dubrovnika platili, za 10 godina idu na natječaj za prodaju, čime od poželjne socijalne mjere postaju predmetom nekretninskog mešetarenja, zaključila je Marčinko.

Pročitajte još

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist