Kultura

Maračićevo “Parazitiranje na prizorima sreće”

maracic izlozba

„Parazitiranje na prizorima sreće“ fotografski je ciklus Antuna Maračića, prikazan na izložbi u Zagrebu u Galeriji Greta.

Riječ je o Maračićevim digitalnim fotografijama s prizorima vjenčanja, a kako je sam objasnio riječ je o seriji snimanja vjenčanih prizora, samostvaranih idiličnih slika, bajkovitih autosugestija mladenaca svih fela i pripadajućih šarenih svata.

Ta je aktvinost, dodao je, u Dubrovniku, Gradu-kulisi, jako zastupljena – mladenci dolaze odsvakuda, žene se masovno i dokumentiraju to tako javno egzibicionistički -eksploatiraju skaline, fontane, stupove, arkade, a onda more, žale, čak i juga i polunevere kako bi se zabilježili u najstereotipnije sretnom izdanju, no ne i bez bizarnih invencija.

Maračić već godinama nalijeće na te prizore, fascinira se i parazitira na njima, snimajući ih preko ramena samih snimatelja.

Tako uz sam motiv u užem smislu obuhvaća cijelu organizacija prizora – odnosno fotografira fotografiranje, kao i scene koje službeni fotograf ne tretira, a riječ je o situacijama prije i poslije – stizanje na lice mjesta, nevolje s visokim petama i neprimjereno dugim haljinama, asistencija mladenkama pri rasprostiranju velova i slično te cijeđenja mokrih vjenčanica nakon morskih seansi…

Pročitajte još

DUBROVAČKI SLIKAR IZVOR PENDE: Moram slikati u Gradu, iako malo brine o kulturi

Ivana Mijić Vulinović

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Pridvorju

Dulist

TIFLOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU Dubrovačka slikarica Anabel Zanze otvara izložbu NE-PRE-PRE-KE

Dulist