Hrvatska

‘MANJE NEGATIVAN TREND’ Pad prodaje novih vozila u siječnju ‘samo’ 19,72 posto

Korona kriza je snažno udarila na gotovo sve sektore gospodarstva, tako da trgovina motornim vozilima nije izuzetak. Ipak, dašak optimizma osjeća se s početkom ove godine i daje novi poticaj revitalizaciji tržišta.
-Prošla godina bila je teška posebno u automobilskoj branši na domaćem tržištu. Prema podacima Promocija plusa, prodaja bilježi pad od 42,66 posto, dok je, prema Acei, prosječni pad prodaje u Europskoj uniji oko 23,7 posto. Iako siječanj nije mjesec u kojem bi se mogla raditi usporedba prodajnih rezultata i to zbog prenošenja registracije vozila iz prosinca u siječanj, kada usporedimo siječanj prošle s ovom godinom, pad prodaje novih vozila je ‘samo’ 19,72 posto, što je čak i bolje nego prosjek EU gdje je pad 24 posto – rekao je poslovni tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Hrvoje Paver na sjednici predsjedništva Udruženja.

Objasio je kako je uzrok ovom ‘manje negativnom trendu’ početkom godine i smanjenje trošarina (PPMV-a) na nova vozila (izmjena koja je stupila na snagu s 1.1. 2021.), a koje je Ministarstvo financija na prijedlog Udruženja trgovine motornim vozilima prihvatilo krajem 2020. godine, no kao što je prethodno navedeno, još uvijek je nezahvalno govoriti o oporavku tržišta. Loše prodajne brojke novih vozila tijekom 2020. godine rezultat su lošije turističke sezone jer se nisu obnavljale flote rent a cara, a posebice turističkih autobusa uobičajenim tempom.
-Udruženje trgovine motornim vozilima je s Ministarstvom financija 2018. godine implementiralo mjeru odbitka pretporeza 50 posto pri kupnji osobnog vozila za poslovne svrhe. S obzirom na to da je mjera privremenog karaktera i vrijedi tri godine, nužno je ponoviti Studiju odbitka pretporeza, kako bi se ova mjera produžila za naredne tri godine. Studija koju je HGK izradila prema odgovorima 2206 tvrtki pokazuje kako poslovni ljudi automobile upotrebljavaju većim dijelom u poslovne, a manjim dijelom u privatne svrhe. Do 3. ožujka trebala bi biti gotova i druga nezavisna studija, koja bi trebala potvrditi ove podatke te vjerujemo da bi se objedinjavanjem ovih studija mogla produžiti ova derogacija Zakona o PDV-u pred Europskom komisijom. Implementacija ove mjere pokazala se kao značajan prilog obnovi voznog parka – rekao je predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima Ivo Ivančević.

Na sjednici je istaknuto da je 2018. godine, kad je to konkretno porezno rasterećenje tvrtki i uvedeno, prodaja novih vozila porasla je za više od 18 posto što najbolje govori u prilog teze da se razumijevanjem potreba poduzetnika kroz porezne olakšice može postići kvalitetan rezultat.
-Kroz ovo udruženje, kao i kroz ostala udruženja jako puno se napravilo, otvorila se komunikacija prema svim institucijama kako bi se pronašlo najbolje rješenje za poduzetnike te će HGK i dalje podržavati način rješavanja problema s kojima se poduzetnici suočavaju – poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.
Udruženje trgovine motornim vozilima pri HGK uskoro priprema i plenarnu sjednicu Udruženja gdje će se birati članovi Udruženja, predsjedništva i grupacija.

Pročitajte još

Počinje isplata doplatka za djecu za veljaču 2023.

Dulist

[FOTOGALERIJA S MARKOVOG TRGA] I dubrovački liječnici su na prosvjedu!

Dulist.hr

‘SOS ZA ZDRAVSTVO’ Danas počinje veliki prosvjed liječnika na Markovom trgu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija