Hrvatska

Hrvatska je u 7 godina ostala bez 200 tisuća stanovnika

Hrvatska je u sedam godina, od 2013. do kraja 2019. ostala bez 200 tisuća stanovnika, proizlazi iz novih procjena državne statistike, donosi Index.
Prema tim podacima, Hrvatska je krajem 2012. godine, uoči pristupanja Europskoj uniji, imala nešto više od 4,26 milijuna stanovnika, a krajem 2019. godine imala je nešto manje od 4,06 milijuna stanovnika.
Porazna demografska slika zemlje, navodi dalje Index, posljedica je negativnog prirodnog prirasta, odnosno većeg broja umrlih nego rođenih, ali još i znatno više masovnog iseljavanja koje je rezultat otvaranja tržišta rada ostalih članica Europske unije za hrvatske državljane.
-S ovakvim prirodnim padom broja stanovnika, odnosno većim brojem umrlih nego rođenih, koji sad doseže oko 20.000, Hrvatska će u narednih pet godina izgubiti grad veličine Osijeka. To je strahovito brzo demografsko propadanje. Kada tome pridodamo i veliko iseljavanje, što je posljedica liberalizacije tržišta rada drugih članica Europske unije za hrvatske državljane, Hrvatska se demografski nalazi u jako teškoj situaciji – ocijenio je za Index Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, koji upozorava da je pandemija koronavirusa povećala broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj.

Pročitajte još

Manje od dva mjeseca do isteka Vladinih mjera, što nas očekuje na proljeće?

Dulist

Stupio na snagu europski embargo na ruske naftne derivate

Dulist

Hoće li poskupjeti dizel i jesu li moguće nestašice?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija