Hrvatska

Hrvatska je u 7 godina ostala bez 200 tisuća stanovnika

Hrvatska je u 7 godina ostala bez 200 tisuća stanovnika

Hrvatska je u sedam godina, od 2013. do kraja 2019. ostala bez 200 tisuća stanovnika, proizlazi iz novih procjena državne statistike, donosi Index.
Prema tim podacima, Hrvatska je krajem 2012. godine, uoči pristupanja Europskoj uniji, imala nešto više od 4,26 milijuna stanovnika, a krajem 2019. godine imala je nešto manje od 4,06 milijuna stanovnika.
Porazna demografska slika zemlje, navodi dalje Index, posljedica je negativnog prirodnog prirasta, odnosno većeg broja umrlih nego rođenih, ali još i znatno više masovnog iseljavanja koje je rezultat otvaranja tržišta rada ostalih članica Europske unije za hrvatske državljane.
-S ovakvim prirodnim padom broja stanovnika, odnosno većim brojem umrlih nego rođenih, koji sad doseže oko 20.000, Hrvatska će u narednih pet godina izgubiti grad veličine Osijeka. To je strahovito brzo demografsko propadanje. Kada tome pridodamo i veliko iseljavanje, što je posljedica liberalizacije tržišta rada drugih članica Europske unije za hrvatske državljane, Hrvatska se demografski nalazi u jako teškoj situaciji – ocijenio je za Index Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, koji upozorava da je pandemija koronavirusa povećala broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist