Županija

‘Malvasiju moramo tretirati kao kulturnu i prirodnu baštinu Konavala. Ona to zaslužuje!’

'Malvasiju moramo tretirati kao kulturnu i prirodnu baštinu Konavala. Ona to zaslužuje!'

Društvo prijatelja dubrovačke malvasije (DPDM) osnovano je u nedjelju na Grudi s ciljem očuvanja prirodne i kulturne baštine Konavala te daljnjeg znanstveno-stručnog istraživanja malvasije u konavoskom vinogorju.

Prema riječima predsjednika udruge, uglednog konavoskog vinara Nika Karamana, Društvo ne okuplja samo proizvođače grožđa i vina, već sve ljubitelje malvasije, odnosno sve one koji malvasiju vole kroz vino, ali i kroz tradiciju. Jer, malvasija dubrovačka je prirodna i kulturna baština Konavala i Dubrovnika i kao takvu je treba očuvati.

-Večeras se okupila impozantna skupina ljudi koja je pokazala samim svojim dolaskom da je zainteresirana i da voli malvasiju kao vino, ali i kao kulturnu i prirodnu baštinu. Jasno smo ukazali na ciljeve osnivanja udruge, a kroz pet projekata želimo valorizirati sortu i vino na širim razinama – rekao je za DuList Karaman.

Jedan od projekata koji u suradnji s Općinom Konavle jest nastavak klonske selekcije malvasije dubrovačke i rad na novim tehnologijama u proizvodnji vina, a na projektu će raditi šest vrhunskih stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na čelu s voditeljem Edinom Maletićem.

Drugi projekt je zaštićena oznaka izvornosti malvasije dubrovačke u suradnji s Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, odnosno sa Zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo i dr. Ivanom Alpezom kao voditeljicom projekta. Ono na čemu će udruga raditi jest i međunarodni simpozij o malvasijama koji će se 2020. godine, što je već potvrđeno, održati upravo u Konavlima i Dubrovnik, tu je i rad na formiranju brenda malvasije dubrovačke te, naravno, prezentacija i promocija malvasije na svim razinama, od raznih manifestacija i sajmova do brojnih drugih događaja.

Naglasak je stavljen i na suradnju s institucijama kao što su Općina Konavle, Dubrovačko-neretvanska županija i Društvo prijatelja dubrovačke starine, ali i na suradnju sa svim proizvođačima grožđa i vina u Konavlima.
-To je temelj svega ovoga jer bez proizvodnje grožđa i vina nema ni napretka po pitanju brendiranja malvasije dubrovačke. Brendirajući malvasiju želimo naglasak staviti na očuvanje prirodne i kulturne baštine Konavala jer malvasiju moramo tretirati ne samo kao sortu i vino nego kao kulturnu i prirodnu baštinu Konavala. Ona to zaslužuje na temelju arhivskih dokumenata i svega onoga što smo dosad, a i ubuduće ćemo istraživati u Državnom arhivu – rekao nam je Karaman.
Na čelu novoosnovane udruge je, dakle Niko Karaman, potpredsjednik je Pero Crvik, tajnik je Andro Brajković, dok su dva člana odbora Nikša Bratoš i Anita Karaman. Nadzorni odbor čine dr. Marija Radonić, Roko Tolić, Goran Hrnić, Antonija Rusković i Božo Metković. afr

Foto: Facebook/Zavazda Konavle (Pero Kojan)

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist