Kultura

Majstori akustične gitare nastupili u Dvoru

Majstori akustične gitare nastupili u Dvoru

Neizostavna imena svjetske gitarističke scene, Peter Finger i Damir Halilić- Hal, nastupili su u sklopu glazbenog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara s autorskim kompozicijama u programu pod nazivom „Finger Play“, sinoć, 15. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

U prvom dijelu koncerta nastupio je riječki glazbenik, pokretač i umjetnički ravnatelj Hal's All Star Festivala, Damir Halilić- Hal koji je nedavno objavio svoj peti album „Mare nostrum“ na kojem se nalaze minijature temeljene na renesansnoj glazbi kao i kompozicije za solo klasičnu gitaru od kojih se neke, poput „Mare nostrum“ s kojom je koncert i započeo, temelje na hrvatskoj tradicijskoj glazbi. Hal je dosad nastupao u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji, a pozornicu dijelio i surađivao s najvećem svjetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone ili Clive Carroll.

Gitarist kojeg nazivaju alfom i omegom njemačke gitarističke scene, Peter Finger festivalskoj je publici u drugom dijelu koncerta predstavio vlastite autorske kompozicije u kojima su prepoznatljivi fragmenti koji neodoljivo podsjećaju na glazbu Debussyja, Ravela ili Stravinskog da bi se već u sljedećem taktu našli između jazza ili rock glazbe. Peter Finger uživa veliki međunarodni ugled kao akustični gitarist, a glazbena kritika svrstava ga u sam Panteon najboljih svjetskih gitarista dok brojne turneje po svim kontinentima svijeta samo dokazuju njegov status vanserijskog umjetnika, a u njegovo vrhunsko umijeće mogla se sinoć uvjeriti i festivalska publika.

Pročitajte još

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist

Glazba Ston gostovala na natjecanju u mažoret plesu u Tomislavgradu

Dulist