Aktualno

MAJA I MIRKO ANDRIĆ OSNOVALI ‘SAUDADE’ Udruga će povezati sve koji u srcu osjećaju brigu za djecu

MAJA I MIRKO ANDRIĆ OSNOVALI 'SAUDADE' Udruga će povezati sve koji u srcu osjećaju brigu za djecu

DuListovi pozitivci, bračni par Maja i Mirko Andrić, ne samo da i ove godine unatoč situaciji s koronavirusom nastavljaju s akcijom ’24 sata bez kompromisa’, već su osnovali i humanitarnu udrugu zanimljivog naziva ‘Saudade’. Upravo se tako dobrota i želja za pomaganjem na koju svake godine nanovo potaknu mnoge, mogu dodatno umnažati te protezati tijekom cijele godine. Novu udrugu predstavili su upravo ove subote u svojoj konobi Veranda. Kako je pojasnila Maja Andrić, riječ je o udruzi koja će se brinuti o pravima i zaštiti djece i svemu onome što je upravo njima potrebno. Donirati se može putem beskontaktnog plaćanja, a posebno su na to pozvane i pravne osobe kako bi podržale rad udruge. S obzirom da udruga nosi portugalski naziv, ove je subote u Verandi vladala prava portugalska atmosfera. Više o udruzi i tumačenju riječi ‘saudade’ rekla je na hrvatskom i na portugalskom Zrinka Šapro.

-Humanitarna udruga Sudade osnovana je s ciljem stvaranja zajedništva. Udruga je to koja će povezati sve ljude koji osjećaju brigu u svojim srcima za najmlađe – djecu, dijete, ono najvrjednije što ostavljamo na ovome svijetu, naš trag u beskraju, zalog za budućnost. Riječ koju smo izabrali osobno nosimo u sebi. Saudade označava neopisivu radost i bol u jednom srcu, duša koja doziva nepovratno izgubljeno mjesto, dan ili godinu, osobu i njezin dodir. U pokušaju prevođenja ‘saudade’ na hrvatski koristimo riječi poput nostalgije, čežnje i melankolije. Ova riječ najbolje opisuje te daje značaj i težinu onome skrivenome u našim srcima te se nadamo da će taj osjećaj koji mnogi od nas nose kroz život povezati nas u jednu veliku zajednicu Saudade. Saudade živiš, saudade osjećaš – pojasnila je.

Maja Andrić istaknula je kako su udrugu nazvali ‘Saudade’ jer im se čini da je ta riječ toliko univerzalna da može biti dio svakog jezika.

-Osobno je jako duboko osjećam, a vjerujem da je i mnogi drugi na svijetu osjećaju – naglasila je Maja.

Portugalski štih u Verandi dodatno su upotpunila i dva nacionalna jela, a jedno od njih je i ‘bacalhau Ze do Pipo’, tj. gratinirani bakalar koji su spravile vrijedne ruke Maje Andrić i nutricionistice Mirne Sarić koja je večer zaokružila i desertom s kremom od jaja i citrusa u košaricama od lisnatog tijesta.

Ova lijepa večer bila je uvertira u ovu subotu, 28. studenog kada će Maja i Mirko kuhati u sklopu humanitarne akcije 24 sata bez kompromisa. Naglasak ove godine s obzirom na okolnosti stavljaju na kupljenje obroka ispred restorana, manji broj ljudi u samom restoranu, ali i uplate na račun humanitarne udruge SAUDADE.
Ako želite biti dio ove lijepe humanitarne priče, svoje donacije možete uplatiti na račun udruge Saudade HR8324020061100952123.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist