Aktualno

MAJA I MIRKO ANDRIĆ OSNOVALI ‘SAUDADE’ Udruga će povezati sve koji u srcu osjećaju brigu za djecu

DuListovi pozitivci, bračni par Maja i Mirko Andrić, ne samo da i ove godine unatoč situaciji s koronavirusom nastavljaju s akcijom ’24 sata bez kompromisa’, već su osnovali i humanitarnu udrugu zanimljivog naziva ‘Saudade’. Upravo se tako dobrota i želja za pomaganjem na koju svake godine nanovo potaknu mnoge, mogu dodatno umnažati te protezati tijekom cijele godine. Novu udrugu predstavili su upravo ove subote u svojoj konobi Veranda. Kako je pojasnila Maja Andrić, riječ je o udruzi koja će se brinuti o pravima i zaštiti djece i svemu onome što je upravo njima potrebno. Donirati se može putem beskontaktnog plaćanja, a posebno su na to pozvane i pravne osobe kako bi podržale rad udruge. S obzirom da udruga nosi portugalski naziv, ove je subote u Verandi vladala prava portugalska atmosfera. Više o udruzi i tumačenju riječi ‘saudade’ rekla je na hrvatskom i na portugalskom Zrinka Šapro.

-Humanitarna udruga Sudade osnovana je s ciljem stvaranja zajedništva. Udruga je to koja će povezati sve ljude koji osjećaju brigu u svojim srcima za najmlađe – djecu, dijete, ono najvrjednije što ostavljamo na ovome svijetu, naš trag u beskraju, zalog za budućnost. Riječ koju smo izabrali osobno nosimo u sebi. Saudade označava neopisivu radost i bol u jednom srcu, duša koja doziva nepovratno izgubljeno mjesto, dan ili godinu, osobu i njezin dodir. U pokušaju prevođenja ‘saudade’ na hrvatski koristimo riječi poput nostalgije, čežnje i melankolije. Ova riječ najbolje opisuje te daje značaj i težinu onome skrivenome u našim srcima te se nadamo da će taj osjećaj koji mnogi od nas nose kroz život povezati nas u jednu veliku zajednicu Saudade. Saudade živiš, saudade osjećaš – pojasnila je.

Maja Andrić istaknula je kako su udrugu nazvali ‘Saudade’ jer im se čini da je ta riječ toliko univerzalna da može biti dio svakog jezika.

-Osobno je jako duboko osjećam, a vjerujem da je i mnogi drugi na svijetu osjećaju – naglasila je Maja.

Portugalski štih u Verandi dodatno su upotpunila i dva nacionalna jela, a jedno od njih je i ‘bacalhau Ze do Pipo’, tj. gratinirani bakalar koji su spravile vrijedne ruke Maje Andrić i nutricionistice Mirne Sarić koja je večer zaokružila i desertom s kremom od jaja i citrusa u košaricama od lisnatog tijesta.

Ova lijepa večer bila je uvertira u ovu subotu, 28. studenog kada će Maja i Mirko kuhati u sklopu humanitarne akcije 24 sata bez kompromisa. Naglasak ove godine s obzirom na okolnosti stavljaju na kupljenje obroka ispred restorana, manji broj ljudi u samom restoranu, ali i uplate na račun humanitarne udruge SAUDADE.
Ako želite biti dio ove lijepe humanitarne priče, svoje donacije možete uplatiti na račun udruge Saudade HR8324020061100952123.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] Duo Hojsak & Novosel i Dubrovački simfonijski orkestar ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

ZANIMLJIV PRIZOR U GRUŠKOJ LUCI Kruzer pozdravio grad

Dulist

[FOTO] ‘ZAGOVARAO JE UMJETNOST SRCA’ Izložba Mersada Berbera ‘U čast Dubrovniku’ otvorena u Lazaretima

Maria Prkut