AktualnoUrednički izbor

MAGDA KNEGO: Goge je u potpunosti ovisna o tuđoj pomoći, ali sustav to ne razumije. U neizvjesnosti smo, ali borimo se

MAGDA KNEGO: Goge je u potpunosti ovisna o tuđoj pomoći, ali sustav to ne razumije. U neizvjesnosti smo, ali borimo se

Trenutno sam u velikoj neizvjesnosti sve dok Ministarstvo ne odgovori na žalbu koju sam uložila nakon što su mi odbili status roditelja-njegovatelja za moju Gogu. Ovo je borba, ali neću odustati – istaknula je za DuList Magda Knego, majka djevojčice Goge koja je rođena prerano, što je dovelo do velikih poteškoća u njenom razvoju. Malena Gordana i njezina majka Magda bore se i ne odustaju, ali sada im je i sam sustav tu situaciju dodatno otežao odbijanjem Magdi statusa majke-njegovateljice iako je Goge u potpunosti ovisna o njezinoj pomoći.

-Vještaci su zaključili da Goge nema tu vrstu oštećenja koju oni po pravilniku traže. Ona ima dijagnozu cerebralne paralize četvrtog stupnja. Nažalost, već je osam godina u pelenama i već su joj drugu godinu dali odgodu za polazak u školu. Ona intelektualno nije oštećena, a po psihologu jest jer se test inteligencije ne može ni provesti. Po tom nalazu i mišljenju vještaka iz Splita, meni nije odobren status majke-njegovateljice – govori Magda Knego.

Vještak, naglašava, nije direktno radio s Gogom, već je pregledao medicinsku dokumentaciju koja je poslana na vještačenje.

-Mi smo došle na vještačenje, ali oni nisu nju pregledali. Ona jest u invalidskim kolicima, ali izgleda sasvim normalno kada je se vidi. Nema deformitete. Dovoljno je doći i provesti jedan sat s Gogom da se vidi što ona zapravo može, odnosno ne može. Ona sama ne može ništa, ni dignuti se s poda. Ne može doći do stola da bi nešto uzela s njega ni za pojesti ni za popiti. Nažalost, a to pišu i specijalisti, ona je ovisna o tuđoj pomoći i njezi – ističe majka ove hrabre djevojčice i dodaje kako se trenutno obje nalaze u ‘povuci-potegni’ situaciji.

-Gogina je liječnica rekla da je ovo izrazito dokazivanje njezine dijagnoze. Moram sada objašnjavati liječnički nalaz, nalaz specijalista. Ako ne znaju oni pročitati, neka pozovu mene i Gogu na vještačenje, pa neka je probaju podići iz kolica i vide može li ona stati na noge. Ne uzimaju apsolutno ništa to u obzir. Ne znam što uopće traže za taj četvrti stupanj invalidnosti. Pa zar dijete treba biti biljka u krevetu? Da ja Gogu i ostavim u krevetu 24 sata, ona će tako i stati, ona ne može iz kreveta. Iz nalaza su uzeli u obzir jednu rečenicu gdje piše da se Goge može koristiti hodalicom. Može, ali uz pomoć osobe koja će je staviti na hodalicu, ona se ne može sama podići i s njome ići. Ali, njima to nije jasno. Možda bi Goge da ja ne radim s njome i ne vježbam i bila tako kao biljka i ne bi mogla apsolutno ništa. Ali, ja s njome stalno radim. Rekla sam da ću s njome maksimalno raditi, a ako oni smatraju da ne treba, onda ne znam kako i što – ističe Magda Knego te dodaje kako Goge stalno ide i na terapije od kojih su neke i van Dubrovnika. Protekla dva mjeseca, govori nam, provele su u Mostaru na terapijama. I tada, naglašava Magda Knego, treba netko biti uz Gogu, dati joj jesti, promijeniti joj pelenu o kojoj, nažalost, ovisi već osam godina.

-Taj dio neće raditi terapeuti, to moram napraviti ja. U ruke Božje. Sve nalaze uputili smo i Splitu i Zagrebu pa ćemo vidjeti što će biti. Nakon što dobijemo odgovor Ministarstva znat ćemo što nam je i kako dalje činiti. Ne znamo hoće li oni vještačiti u Zagrebu i donijeti rješenje ili će se ponovno vratiti prvostupanjskoj instanci. Velika je neizvjesnost, oni će javiti Centru za socijalnu skrb i onda će Centar mene obavijestiti o odluci – zaključuje Magda Knego.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist