Aktualno

Ma kakvi kvadrati, oprezivat će vrijednost!

Ma kakvi kvadrati, oprezivat će vrijednost!

Porez na imovinu već neko vrijeme poput fantoma visi nad glavama građana. Vlada njegovo uvođenje najavljuje već iduće godine, što bi s najavljenim valom poskupljenja svega i svačega bio dodatni šamar ionako osiromašenim Hrvatima.

No, malo toga se do danas oko ovog poreza iskristaliziralo iako je svima jasno kako će najviše fasovati oni s većim brojem nekretnina.

Upravo danas o novom je nametu progovori prvi čovjek od financija države Slavko Linić izjavivši kako će se oporezivanje nekretnina vršiti po vrijednosti, umjesto po četvornom metru. Izuzetak je zemljište, koje će se i dogodine oporezivati – po kvadratu.

Ministra Linić to je izjavio tijekom saborskom aktualnog prijepodneva odgovarajući na pitanje Zastupnice SDP-a Vesne Fabijanić Križanić. Nju je pak zanimalo hoće li se uvesti porez na imovinu, što će se oporezovati i kojom stopom.

Tako joj je ministar objasnio da će 2013. kreće s porezom na nekretnine. On će biti prihod jedinica lokalne samouprave, budući da se ukidaju i komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

U novom broju duLista, koji je u prodaji od srijede 19. rujna potražite mišljenje ekonomske analitičarke Marije Ksić Kamić o tome kako će se i na koji način uvođenje novog poreza (ili nameta) odraziti ne samo na džepove građana, već i na tržište nekretnina. Možemo li uvođenjem ovog poreza uskoro očekivati pad cijena stanova, ali i najma?

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist