Zanimljivosti

Lule kao arheološki nalazi

Lule kao arheološki nalazi

Zanimljivo predavanje „Povijest duhana, kultura pušenja i lule kao arheološki nalazi“ održale su sinoć u Kući Bukovac Muzeja i galerija Konavala Ivana Radić i Nikolina Topić.

Keramičke lule jedan su od karakterističnih arheoloških nalaza novog vijeka. Budući da predstavljaju materijalni ostatak ovisnosti koja je uvelike obilježila razvoj modernog društva one se ne mogu izdvojiti iz šireg konteksta kulture pušenja. Povijest duhana, njegovo munjevito širenje svijetom i razvoj rituala vezanih za njegovo konzumiranje prezentirani su u prvom dijelu predavanja.

U drugom dijelu predavanja predstavljeni su arheološki nalazi keramičkih lula koji potječu iz istraživanja lokaliteta Sv. Marija od Kaštela, Posat od Ploča i Kula Gornji ugao, smještenih unutar stare gradske jezgre. Materijal obuhvaća više tipova lula (austrijsko-mađarski, talijanski, turski i zelovski/hrvatski tip) koje se datiraju od kraja 17. ili početka 18. stoljeća do početka 20. stoljeća te potječu iz različitih radioničkih središta.

Keramičke lule svojim posebnostima ne ukazuju samo na popularnost te vrste konzumacije duhana, raširenu i na našem području, već i na povezanost Dubrovnika s poznatim radioničkim središtima toga vremena. Lule su u Grad mogle dolaziti trgovačkim putovima, ali donosili su ih i konzumanti poput vojnika, moreplovaca i trgovaca. Predstavljaju dio niza arheoloških nalaza koji ukazuju na kontinuiranu povezanost Dubrovnika s ostatkom svijeta.
 
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist