Sport

Lukrecija Dragić predstavila vježbe za djecu

Lukrecija Dragic Anja

Posljednjih dana vodeći hrvatski stručnjaci upozoravaju na porazne podatke koji govore da 35 posto djece u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Aktivna Hrvatska i Kineziološki fakultet pozivaju roditelje da potiču djecu na redovnu tjelesnu aktivnost koja je izrazito važna za sve, a posebno kada je riječ o djeci i mladima. Znanstveno je dokazan pozitivan učinak redovite tjelesne aktivnosti na pravilan rast i razvoj, održavanje tjelesne težine te smanjenje rizika od različitih bolesti. Redovito tjelesno vježbanje pozitivno utječe na pravilan razvoj mišićnog i koštanog sustava, te poboljšava čitav niz sastavnica tjelesne spremnosti, kao što su koordinacija, jakost, ravnoteža. Posebno valja istaknuti utjecaj redovite tjelesne aktivnosti na smanjenje stresa i općenito njen utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca.

‘Nažalost, podaci ukazuju kako Hrvatska posljednjih godina nazaduje kada je u pitanju redovna tjelesna aktivnost. Mnogim mladim ljudima su dva sata nastave Tjelesne i zdravstvene kulture jedina tjelesna aktivnost tijekom tjedna. To je kao da su dva puta u tjednu pojeli obrok! Dizajnirani smo za kretanje, te se jedino ljudsku potrebu za kretanjem ne može nadomjestiti tabletama ili strojevima. Ukoliko se ne krećemo dovoljno, što je upravo slučaj s novim generacijama, sve će to doći na naplatu I to s ozbiljnim posljedicama!’ – ističe doc.dr.sc. Dario Novak s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.

-Dakle, kao nacija, moramo biti više tjelesno aktivni. Postoje razne preporuke vezane uz tjelesnu aktivnost djece i mladih. ‘Najčešće se preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu, te 60 minuta dnevno za mlade. Naravno, preporučuje se ograničavanje vremena koje djeca i mladi provode pred ekranima! – zaključuje Dario Novak.

Predlažu se vježbe uz korištenje školskih stolica koje djeca kad usvoje, mogu raditi i na školskom odmoru ili pak prije i poslije nastave. Sve vježbe povode se vlastitom težinom, a iste su osmišljene s ciljem aktivacije različitih mišićnih skupina. Vježbe se ponavljaju kroz određeni broj ponavljanja (5-8 ponavljanja), te se mogu izvoditi kroz nekoliko krugova (1-3 kruga). Kineziologinja i trenerica Aktivne Hrvatske Lukrecija Dragić vježbe pokazuje uz stalnu vježbačicu u projektu Anju.

Vježbe pogledajte ovdje.

Pročitajte još

NEMA KVALIFIKACIJA Prijave za Divlju ligu do 3. kolovoza

Dulist

Plazma Sportske igre mladih: Državna završnica u Rijeci okuplja više od 2.000 djece i mladih

Dulist

Nove medalje PK Juga

Dulist