Kultura

Luko Paljetak dobitnik Zlatne plakete ‘Miljenko Smoje’

Luko Paljetak

Na već tradicionalnoj Smojinoj marendi koja se osmu godinu održava u čast tog splitskog pisca, akademiku Luku Paljetku dodjeljena je Zlatna plaketa Miljenko Smoje.

Paljetak je rekao kako mu je drago što je dobio ovo priznanje koje nosi Smojino ime.

– Mene i Smoju najviše povezuje jedna simpatija prema malom čovjeku i to je nešto što ja u sebi nikada ne bih želio izgubiti – istaknuo je Paljetak. Paljetak se osvrnuo i na sam naziv manifestacije podsjetivši da je marenda sveti čin u Dalmaciji.

– Marenda je okupljanje oko stola, a svaki stol je mala slika zemlje u cjelini. Mi na taj način odajemo počast nebu, zemlji i vlastitome ja, a to ja uključuje puno ljubavi prema drugima – rekao je Paljetak.

Luko Paljetak je šesti dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje. Prije njega to su priznanje dobili Arsen Dedić, Mile Skračić, Vladimir Beara, Davor Štambuk i Ivo Brešan. Večeras će se u Splitu održati Večer ljubavne poezije Luka Paljetka, a sutra će biti otvorena izložba “Smoje u likovnim djelima”.

Miljenko Smoje (1923.1995.) bio je novinar, književnik i scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku.

 

Izvor: HRT

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist