Aktualno

Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima, dječji doplatak, dogovorena cijena struje i plina…

Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima, dječji doplatak, dogovorena cijena struje i plina...

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. Paket je težak 1,7 milijardi eura i trebao bi vrijediti godinu dana.

Cijena struje ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna ove godine, a cijena plina ostat će ista godinu dana, do travnja iduće godine. Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati. Ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike, a povećava se jednokratno iznos dječjeg doplatka. Uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.

-Najprije smo s partnerima odlučili podijeliti konture paketa i njihove reakcije su pozitivne’, istaknuo je Plenković u izjavi za medije nakon predstavljanja Vladina paketa mjera na GSV-u te najavio da će mjere biti detaljno prezentirane u utorak.

-Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija – umirovljenicima, primateljima dječjeg doplatka, nezaposlenima, braniteljima, pogođenima potresom, ribarima… Ide i niz sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost. Vlada je odlučila i dalje djelovati konzistentno, čvrsto, sveobuhvatno i glavna zadaća nam je da svi zajedno na nogama prođemo kroz ovu krizu, poručio je Plenković uz zahvalu partnerima.

Što će biti sa zamrzavanjem cijena proizvoda, nije želio reći, već je poručio da se još razmatra, no da bi odluka trebala biti poznata u četvrtak i da će biti malih modifikacija. Upitan o prijedlozima vezanim uz promjene oko poreza odvratio je da danas porezna politika nije bila tema te da je s poslodavcima i sindikatima dogovoreno da će o cjelovitoj poreznoj politici nastaviti razgovarati.

Jednokratno povećanje dječjeg doplatka

-Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom – jednokratno će biti obuhvaćeno 128.000 obitelji, a to je 230.000 djece”, kazao je Plenković i naveo par detalja:

za jedno dijete 45 eura
za dvoje djece 70 eura
za troje djece 100 eura
za četvero djece 130 eura

Pomoć umirovljenicima

Umirovljenicima će biti isplaćena jednokratna pomoć, najavio je saborski zastupnik Silvano Hrelja u izjavi za medije nakon sastanka koalicije i dodao da će u travnju doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

Za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura.
Za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura.
Za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura.
Za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura.za petero i više djece 160 eura

Također, dižu se koeficijenti samostalnim umjetnicima, diže se dodatno u odnosu na prošlu godinu jednokratni dječji doplatak, prenosi Dnevnik.hr. 

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist