Zanimljivosti

“Lukjernici” treba veća podrška društva

"Lukjernici" treba veća podrška društva

Na okruglom stolu „bez stola u prostorijama“, kojeg su organizirale udruga „Lukjernica“, dubrovačka Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ i Mladež HDZ-a Dubrovnik, istaknuta je potreba veće promidžbe zaštite prava, ali i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života psihijatrijskih pacijenata i njihovih obitelji.

– Mi smo svi ovdje domaći i jedna obitelj. Povodom Majčinog dana imali smo želju ovim  okruglim stolom naglasiti trud i iznimno vrijednu društvenu ulogu udruge „Lukjernica“, koja na žalost još uvijek nije u potpunosti prepoznata. Upravo ovakvim događanjima izgrađivat će se naša opća svijest o ljudima koji imaju specifične poteškoće, njihovim obiteljima i majkama koje sve te poteškoće nose – kazala je na okruglom stolu predsjednica dubrovačke Zajednice žena Katarina Zrinski Dubravka Marunčić, dodavši kako je potrebno potaknuti društvo, sugrađane, da prate rad udruge.

– Mi smo s našom 'kapi ulja u lukjernici' htjeli pomoći da se prostor oplemeni. Pratimo rad udruge i oduševljeni smo radom i upornošću udruge u sredini koja je, na žalost, okrenuta samo za novcem – zaključila je Marunčić.

Predsjednica udruge „Lukjernica“ Jadranka Vlatko istaknula je značaj suradnje udruge sa Zajednicom žena Katarina Zrinski, posebno u počecima.
– Mi smo jedna od udruga koje su potpisnice povelje o suradnji s Katarinom Zrinski i mogu reći da je zasad to jedina udruga žena u gradu koja nas stalno prati i podupire – kazala je Vlatko, istaknuvši problem trajnog smještaja oboljelih, posebno nakon smrti roditelja.

– Naša želja je osnovati dnevni boravak u našem gradu kako bi naši članovi imali što raditi. Bez podrške šire zajednice to nećemo moći ostvariti – istaknula je Vlatko.

– Potrebno je da se institucije više povežu s udrugama kako bi osluškivale njihove potrebe, posebno HZZO – kazala je predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica, zaključivši kako je svaka pomoć udrugama, a posebno ovakvi okrugli stolovi kojima se širi svijest društva, korak više k realizaciji njihovih ciljeva.

Udrugu za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života „Lukjernica“ osnovali su 2003. godine roditelji i prijatelji osoba narušenog zdravlja na inicijativu dr. Nade John, a u cilju ostvarivanja zakonskih prava psihijatrijskih pacijenata na psihosocijalnu rehabilitaciju, edukaciju i radno-okupacijske programe.

Udruga „Lukjernica“ broji oko 120 članova, uglavnom majki psihijatrijskih pacijenata. Budući da je riječ o specifičnoj bolesti, među oboljelima postoji psihološka barijera da se uključe u rad udruge. Udruga je od Zaklade Blaga djela dobila dva računala, ali nedostaje namještaj, prije svega stol i stolice, kako bi članovi udruge mogli provoditi svoje slobodno vrijeme u prostorijama udruge.

Okrugli stol svojim nastupom uveličao je i prijatelj udruge Sebastijan Vukosavić koji je pročitao nekoliko pjesama članice udruge Marine Šikić, te ujedno najavio kako će dio sredstava od prodaje njegove zbirke poeziji na skorašnjoj promociji biti namijenjen, kako je kazao Sebastijan, „barem za pokoju stolicu“.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist