Kultura

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Međunarodna kulturno-turistička nagrada Plautilla i plaketa sa srebrnim znakom u kategoriji najboljeg rada studenta i mentora uručena je ove srijede izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović kao mentorici i Luki Šeriću, student diplomskog studija Poslovne ekonomije Sveučilišta u Dubrovniku. Oni su, naime, sudjelovali na završnoj svečanosti 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova koji se održao u Solinu, a gdje im je u ime Grada Solina i Turističke zajednice grada Solina uručena spomenuta nagrada.
Šerić, i je nagradu dobio za svoj rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’ kojeg je pripremio u koautorstvu Iris Mihajlović. Luka je, inače prvi tenor klape Kaše i student pete godine diplomskog studija Poslovne ekonomije na Sveučilištu u Dubrovniku, sa svojom mentoricom i suautoricom izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović napisao rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’. Lukino izlaganje o klapskom pjevanju oduševilo je recenzente i povjerenstvo kongresa pa je tako i nagrađeno s radom kao najbolji rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine.
-Pošto studiram turizam htio sam ga spojiti s onim čime se bavim u slobodno vrijeme, a to je muzika, odnosno klapa. Imao sam ideju kako klapska pjesma može utjecati na ponudu i potražnju turizma u cijeloj Dalmaciji pa sam rad proširio i kontekstom klapskih manifestacija. Onda je profesorica Iris došla na ideju da bismo se mogli prijaviti na Međunarodni kongres povijesnih gradova pa smo uzeli anketu iz završnog rada o klapskom pjevanju i malo je upotpunili. Planiramo svakako nastaviti istraživanje i proširiti ga za diplomski rad. Glavna ideja našeg nagrađenog rada bila je na koji se način može proširiti klapska tradicija i upotpuniti u ponudu turizma da ona bude turistički proizvod, ali ne zaseban, već dopunjen dodatnim tradicionalnim segmentima poput gastronomije. Naveo sam u radu primjer naše klape Kaše. Svoje nastupe upotpunjujemo tradicionalnim nošnjama, a znamo zvati i folkloraše da plešu prije nego što nastupamo. Često u te nastupe znamo uključiti upravo i gastronomiju te tako nastojimo publici ponuditi cijeli paket – rekao je još krajem godine za DuList Luka Šerić.

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija