Kultura

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada 'Plautilla'

Međunarodna kulturno-turistička nagrada Plautilla i plaketa sa srebrnim znakom u kategoriji najboljeg rada studenta i mentora uručena je ove srijede izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović kao mentorici i Luki Šeriću, student diplomskog studija Poslovne ekonomije Sveučilišta u Dubrovniku. Oni su, naime, sudjelovali na završnoj svečanosti 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova koji se održao u Solinu, a gdje im je u ime Grada Solina i Turističke zajednice grada Solina uručena spomenuta nagrada.
Šerić, i je nagradu dobio za svoj rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’ kojeg je pripremio u koautorstvu Iris Mihajlović. Luka je, inače prvi tenor klape Kaše i student pete godine diplomskog studija Poslovne ekonomije na Sveučilištu u Dubrovniku, sa svojom mentoricom i suautoricom izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović napisao rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’. Lukino izlaganje o klapskom pjevanju oduševilo je recenzente i povjerenstvo kongresa pa je tako i nagrađeno s radom kao najbolji rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine.
-Pošto studiram turizam htio sam ga spojiti s onim čime se bavim u slobodno vrijeme, a to je muzika, odnosno klapa. Imao sam ideju kako klapska pjesma može utjecati na ponudu i potražnju turizma u cijeloj Dalmaciji pa sam rad proširio i kontekstom klapskih manifestacija. Onda je profesorica Iris došla na ideju da bismo se mogli prijaviti na Međunarodni kongres povijesnih gradova pa smo uzeli anketu iz završnog rada o klapskom pjevanju i malo je upotpunili. Planiramo svakako nastaviti istraživanje i proširiti ga za diplomski rad. Glavna ideja našeg nagrađenog rada bila je na koji se način može proširiti klapska tradicija i upotpuniti u ponudu turizma da ona bude turistički proizvod, ali ne zaseban, već dopunjen dodatnim tradicionalnim segmentima poput gastronomije. Naveo sam u radu primjer naše klape Kaše. Svoje nastupe upotpunjujemo tradicionalnim nošnjama, a znamo zvati i folkloraše da plešu prije nego što nastupamo. Često u te nastupe znamo uključiti upravo i gastronomiju te tako nastojimo publici ponuditi cijeli paket – rekao je još krajem godine za DuList Luka Šerić.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist