Aktualno

LUJIĆ I KRISTIĆ ‘Treba znati birati prioritete’

LUJIĆ I KRISTIĆ 'Treba znati birati prioritete'

Gradski vijećnici MOST-a Dolores Lujić i Maro Kristić poslali su priopćenje u svezi korištenja prava prvokupa i stjecanja nekretnina se nalazi u privitku.

Pripopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Sjednica gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o sudjelovanju na javnoj dražbi i korištenju prava prvokupa nad prostorom Zagrebačke banke na Gundulićevoj poljani je potaknula prilično burnu raspravu o stjecanju nekretnina ili općenito o stjecanju vlasničkih prava. Vjerujemo da svi građani Grada Dubrovnika kao i svi gradski vijećnici podržavaju politiku stjecanja vrijednih i strateški važnih nekretnina, ali ne pod svaku cijenu.

Iako je prošlo dva tjedna od zadnje sjednice gradskog vijeća na kojoj se o tome raspravljalo, tema stjecanja nekretnina je uvijek aktualna i njoj treba krajnje ozbiljno i strateški pristupati. Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, dovedeni pred gotov čin, nismo htjeli propustiti mogućnost prvokupa i prihvatili smo prijedlog odluke kojim se gradu omogućilo da sudjeluje u javnoj dražbi za poslovni prostor Zagrebačke banke. Ne sporeći da Grad svaki put kad je to opravdano i kad proračunske mogućnosti to dopuštaju, treba kupovati važne nekretnine koje se prodaju u povijesnoj jezgri i na drugim strateški važnim područjima, ipak se postavlja pitanje gdje je granica racionalnog postupanja, koji su prioriteti prilikom kupnje i postoje li, osim kupnje nekretnina pod svaku cijenu i drugi načini kako spriječiti pretjeranu komercijalizaciju koja nije u skladu s planovima razvoja grada.

Primjerice, predsjednik gradskog vijeća je u raspravi o mogućoj kupnji spomenutog poslovnog prostora sredstvima koje je gradu doniralo DPDS istaknuo kako će grad ukoliko se netko usudi licitirati veći iznos od onog kojeg smo predvidjeli odlukom gradskog vijeća iskoristiti svoje pravo i u slučaju da netko drugi kupi poslovni prostor zabraniti korištenje javne površine koja se nalazi ispred njega. Ne ulazeći u opravdanost kupnje, postavlja se pitanje je li Grad već ranije mogao istaknuti da se taj prostor u budućnosti neće moći koristiti javnom površinom i izbjeći otvaranje još jednog ugostiteljskog objekta bez da je za to morao platiti rekordnih skoro 10 milijuna kuna ili nešto više od 20000 eura po m2.

Pravodobnom reakcijom po pitanju korištenja javne površine sigurno smo mogli ostvariti željeni cilj, ali po puno manjoj cijeni, bez obzira što je Grad ovaj put licitirao sredstvima DPDS-a, jer i taj je novac javni novac i njime također treba odgovorno gospodariti. Istovremeno, grad ne može kupiti svaku nekretninu koja mu se ponudi i vrlo je teško izabrati prioritete. Sigurni smo da bi velika većina građana uložene novce u kupnju ove nekretnine u slučaju da ih se pitalo rasporedila na neke druge projekte. Iako su 62 kvadrata na Gundulićevoj poljani važna, njihova vrijednost ipak nije usporediva s primjerice kupnjom Hotela Maestral za koje su Grad i Županija, iako su dali javnu podršku inicijativi oko radničkog dioničarstva svjesno ili nesvjesno propustili iskazati interes za njihovo preuzimanje.

Isto tako, svatko će se složiti kada se uspjelo pronaći 10 milijuna kuna za 62m2 na Gundulićevoj poljani, da su Grad i Županija sa zaposlenicima Maestrala  uz potporu zainteresiranih partnera mogli osigurati sredstva za njihovu kupnju odnosno privatizaciju po modelu radničkog dioničarstva. Dapače, Hoteli Maestral su sa svojih 50000 m2 vrijednog građevinskog zemljišta  u gospodarskom i svakom drugom smislu neusporedivo  vrijedniji i važniji od poslovnog prostora od 62 m2 na Gundulićevoj poljani. Isto tako vjerujemo da će se svatko složiti da postoje i druge, strateški puno važnije nekretnine na koje treba paziti, jer bi njihova prodaja i nekontrolirana eksploatacija mogla nanijeti Gradu neusporedivo veću štetu od otvaranja još jednog ugostiteljskog objekta.  

Međutim, nije Grad Dubrovnik jedini koji može koristiti pravo prvokupa ili stjecanja poslovnih udjela, isto pravo ima i Dubrovačko-neretvanska županija pa se nadamo da će Grad i Županija u budućnosti puno iskrenije, ozbiljnije, odgovornije i promišljenije postupati kada je riječ o pravu prvokupa ili stjecanja poslovnih udjela.

Gradski vijećnici
Dolores Lujić i Maro Kristić’

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist