Aktualno

Lokrum posjetilo 34 tisuće ljudi, prodaja karata pala za 84 posto

Lokrum posjetilo 34 tisuće ljudi, prodaja karata pala za 84 posto

Strahoviti pad broj turista nemi­novno se održava i na prihode, odnosno cjelokupno dubrovačko gospodarstvo, pred kojim su teška jesen i zima. Ovog puta odlučili smo provjeriti koliki pad posjetitelja u JU Rezervat Lokrum.
Prema riječima vršiteljice dužnosti rav­natelja Nikoline Grković, od 16. svibnja, kad se Lokrum otvorio za posjetitelje, do 31. kolovoza 2020. godine, promatra­jući kroz šest osnovnih vrsta ulaznica, otok Lokrum posjetilo je ukupno 34.170 posjetitelja. Od prodaje ulaznica u rezervat ostvareno je 3.193.866,00 kuna prihoda. Prošle se godine Lokrum za posjetitelje otvorio znatno ranije i to već 7. travnja. Tada je pa do 31. kolovoza ovaj naš otok posjetilo 178.865 posjeti­telja. Naravno, slijedom manjih brojki, došlo je i do pada prihoda.
— Prihodi od prodaje ulaznica sma­njili su se za 16.598.758,00 kuna u 2020. godini u odnosu na 2019., odnosno za 83,86 posto (za 6 vrsta karata) – navela je za DuList Nikolina Grković.
Usporedili smo i ovogodišnji srpanj i kolovoz s istim mjesecima prošle godine. Naime, u srpnju 2020. godine Lokrum je imao 10.862 posjetitelja, a u srpnju prošle godine njih 43.927. U kolovozu je pak ove godine otok posje­tilo 19.789 osoba, a prošle godine ta je brojka bila 52.175.
— Na početku pandemije uzrokovane virusom COVID-19, prioritet Javne usta­nove Rezervat Lokrum bio je dobro organizirati sve aktivnosti usmjerene na pripremu i otvaranje otoka za posjetite­lje, a da se pritom ne ugrozi sigurnost
radnika. Zahvaljujući dobroj organizaciji i iznimnom naporu svih radnika ove Javne ustanove, otok Lokrum je uspješno otvoren u svibnju 2020. godine uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se i danas primjenjuju. Sve aktivnosti planirane Godišnjim programom zaštite, održa­vanja, očuvanja, promicanja i korištenja posebnog rezervata šumske vegetacije Lokrum za 2020. godinu rangirane su po prioritetima, nastoje se smanjiti ope­rativni troškovi poslovanja, a za aktu­alni projekt Povijesni vrtovi dubrovač­kog područja financiranog iz fondova Europske unije zatražilo se produljenje trajanja provedbe projekta – istaknula je Grković u odgovoru na naše pitanje na koji je način JU Rezervat Lokrum odgo­vorila na krizu uzrokovanu koronaviru­som kada je u pitanju poslovanje. ­
I u rujnu se očekuje pad broja posje­titelja, koji, govori nam dalje v.d. ravna­telja Grković prati restrikcije u putova­njima zbog pandemije COVID-19.
— S obzirom na situaciju s pandemi­jom, kasnim otvaranjem otoka za posje­titelje kao i činjenicom da je cijena ula­znice na Lokrum umanjena, zadovoljna sam ostvarenim rezultatom – zaključila je.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist