Aktualno

Lokalni poduzetnici inspirirali srednjoškolce na pokretanje vlastitog posla

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik ima već dugogodišnju tradiciju bavljenja Erasmus projektima. U jutarnjim satima organizirala se kratka razmjena učenika Turističke i ugostiteljske škole Malmö iz Švedske, koji su došli u sedmnodnevni posjet Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. U dosadašnjem boravku, posjetili su prostorije novouređene škole, obišli su i nekoliko gospodarstava, a na današnjemu Panelu u hotelu Dubrovnik Palace s predstavnicima hotelskih kuća i lokalnim poduzetnicima saznat će koje su ideje i izazovi koje poslodavci dobivaju tijekom zapošljavanja, osmišljavanja i omogućavanja novih radnih mjesta.

– Ovaj Panel je izvrsna prilika pokazati učenicima organizacijske sposobnosti u smislu poslovanja, kako i na koji način dobiti novi ljude, odnosno zaposlenike i strateški planirati te osmisliti buduću sezonu – rekla je Hilarija Lozančić Benić, voditeljica projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’.

Dubrovački srednjoškolci izrazili su zadovoljstvo organiziranjem ovakvog Panela, s obzirom da je u školama veći naglasak na teorijskoj nastavi. Smatraju kako bi Turistička škola trebala imati ovakve suradnji i u budućnosti. Nakon Panel diskusije, učenici su imali priliku postavljati pitanja, nakon čega su u grupnom radu dobili zadatak za koji se nisu mogli pripremiti, a sve kako bi vježbali kako se pronaći pred izazovima koje nosi njihovo buduće zanimanje.

– Dobro je što se izvan škole družimo i razgovaramo s drugim učenicima, a naročito s učenicima koji nisu iz Hrvatske jer na taj način možemo proširiti svoje vidike. Veselim se suradnji sa švedskim učenicima zato što do sada nismo imali takvu priliku i svakako će nam dobro doći usporediti njihov turizam s našim turizmom – istaknula je Lukrecija Bego, učenica Turističe i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Panelist Alen Bošković objasnio je zašto su Dubrovniku potrebna sportska događanja, koja donose dobre brojke kako u sezoni, tako i u predsezoni te podsezoni.

– Svjesni smo kako je Dubrovniku potrebna raznolikost i različitost u ponudi, koja se dogodila proteklih godina, tako da već ima organiziranih događanja i različitih sportskih priredbi koje su važne za grad Dubrovnik u predsezoni, kao i u podsezoni. Vjerujem da je sport taj koji može dovesti ciljane skupine ljudi koji se žele baviti aktivnim turizmom – naglasio je Alen Bošković, glavnik tajnik Dubrovačkog saveza športova i direktor DU Motion-a.

Panelistica Martina Pavleković istaknula je učenicima što je potrebno za pokretanje vlastitog posla, kao i osobine koje jedan poduzetnik treba imati.

– Glavna poruka je da nema nekakve prokušane formule, nema sigurnosti i nema provjerenih recepata za uspjeh. Rizik je jedna bitna stavka, kao i odvažnost, ali sve nove stvari i sve ono što smo smatrali da su poslovi budućnosti, već se sada događa, a tome se zapravo najbolje prilagoditi i to je jedini recept za uspjeh – naglasila je Martina Pavleković, vlasnica agencije Yes I Du Weddings.

Zaposlenik u ugostiteljstvu, Antonio Jakobušić skrenuo je pažnju učenicima na nužnost prilagodbe, ali i shvaćanja svijeta koji ih okružuje.

– Prilagodba je najvažnija, a želim skrenuti pažnju svojim primjerom jer sam nedavno i ja bio na njihovom mjestu. Izrazito je bitno pitati pitanja i tražiti gdje počinje ugostiteljstvo, a gdje završava. Kroz njihova pitanja u bilo kojem dijelu koji ih interesira u ugostiteljstvu, mogu dobiti dosta odgovora, koje dalje mogu iskoristiti u vlastito razvijanje – rekao je Antonio Jakobušić, student američkog sveučilišta RIT.

Na Panel raspravi sudjelovale su poznate dubrovačke osobe iz hotelskih kuća i privatni poduzetnici Nikica Stražičić, Antonio Jakobušić, Slavica Grkeš, Martina Pavleković, Alen Bošković i Ana Jarak.

Pročitajte još

Naoružajte se strpljenjem, kolone su prema Župi

Dulist

Pravosudni službenici u štrajku, traže povećanje plaća

Dulist

Grad dodijelio stan za potrebe gostujućih liječnika dubrovačke bolnice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija