Aktualno

Lokalni poduzetnici inspirirali srednjoškolce na pokretanje vlastitog posla

Lokalni poduzetnici inspirirali srednjoškolce na pokretanje vlastitog posla

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik ima već dugogodišnju tradiciju bavljenja Erasmus projektima. U jutarnjim satima organizirala se kratka razmjena učenika Turističke i ugostiteljske škole Malmö iz Švedske, koji su došli u sedmnodnevni posjet Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. U dosadašnjem boravku, posjetili su prostorije novouređene škole, obišli su i nekoliko gospodarstava, a na današnjemu Panelu u hotelu Dubrovnik Palace s predstavnicima hotelskih kuća i lokalnim poduzetnicima saznat će koje su ideje i izazovi koje poslodavci dobivaju tijekom zapošljavanja, osmišljavanja i omogućavanja novih radnih mjesta.

– Ovaj Panel je izvrsna prilika pokazati učenicima organizacijske sposobnosti u smislu poslovanja, kako i na koji način dobiti novi ljude, odnosno zaposlenike i strateški planirati te osmisliti buduću sezonu – rekla je Hilarija Lozančić Benić, voditeljica projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’.

Dubrovački srednjoškolci izrazili su zadovoljstvo organiziranjem ovakvog Panela, s obzirom da je u školama veći naglasak na teorijskoj nastavi. Smatraju kako bi Turistička škola trebala imati ovakve suradnji i u budućnosti. Nakon Panel diskusije, učenici su imali priliku postavljati pitanja, nakon čega su u grupnom radu dobili zadatak za koji se nisu mogli pripremiti, a sve kako bi vježbali kako se pronaći pred izazovima koje nosi njihovo buduće zanimanje.

– Dobro je što se izvan škole družimo i razgovaramo s drugim učenicima, a naročito s učenicima koji nisu iz Hrvatske jer na taj način možemo proširiti svoje vidike. Veselim se suradnji sa švedskim učenicima zato što do sada nismo imali takvu priliku i svakako će nam dobro doći usporediti njihov turizam s našim turizmom – istaknula je Lukrecija Bego, učenica Turističe i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Panelist Alen Bošković objasnio je zašto su Dubrovniku potrebna sportska događanja, koja donose dobre brojke kako u sezoni, tako i u predsezoni te podsezoni.

– Svjesni smo kako je Dubrovniku potrebna raznolikost i različitost u ponudi, koja se dogodila proteklih godina, tako da već ima organiziranih događanja i različitih sportskih priredbi koje su važne za grad Dubrovnik u predsezoni, kao i u podsezoni. Vjerujem da je sport taj koji može dovesti ciljane skupine ljudi koji se žele baviti aktivnim turizmom – naglasio je Alen Bošković, glavnik tajnik Dubrovačkog saveza športova i direktor DU Motion-a.

Panelistica Martina Pavleković istaknula je učenicima što je potrebno za pokretanje vlastitog posla, kao i osobine koje jedan poduzetnik treba imati.

– Glavna poruka je da nema nekakve prokušane formule, nema sigurnosti i nema provjerenih recepata za uspjeh. Rizik je jedna bitna stavka, kao i odvažnost, ali sve nove stvari i sve ono što smo smatrali da su poslovi budućnosti, već se sada događa, a tome se zapravo najbolje prilagoditi i to je jedini recept za uspjeh – naglasila je Martina Pavleković, vlasnica agencije Yes I Du Weddings.

Zaposlenik u ugostiteljstvu, Antonio Jakobušić skrenuo je pažnju učenicima na nužnost prilagodbe, ali i shvaćanja svijeta koji ih okružuje.

– Prilagodba je najvažnija, a želim skrenuti pažnju svojim primjerom jer sam nedavno i ja bio na njihovom mjestu. Izrazito je bitno pitati pitanja i tražiti gdje počinje ugostiteljstvo, a gdje završava. Kroz njihova pitanja u bilo kojem dijelu koji ih interesira u ugostiteljstvu, mogu dobiti dosta odgovora, koje dalje mogu iskoristiti u vlastito razvijanje – rekao je Antonio Jakobušić, student američkog sveučilišta RIT.

Na Panel raspravi sudjelovale su poznate dubrovačke osobe iz hotelskih kuća i privatni poduzetnici Nikica Stražičić, Antonio Jakobušić, Slavica Grkeš, Martina Pavleković, Alen Bošković i Ana Jarak.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist