Aktualno

LJUDI IZA SCENE STOGODIŠNJAKA Tinkinih i Petrovih 28 godina s ‘Lapadom’

Petar Kozlica i Tinka Tokić

Tinka Tokić i Petar Kozlica dugogodišnji su zaposlenici Hotela Lapad. Tinka je šefica kuhinje, a Petar šef tehničke službe.

Pa iako je riječ o ljudima iza scene, kako su se sami našalili, o njima uvelike ovisi poslovanje ovog dubrovačkog stogodišnjaka. Oboje u ‘Lapad’ dolaze daleke 1986. godine, kada hotel nadogradnjom postaje jedan od najvećih dubrovačkih hotela tog doba. Gospođa Tinka nakon 12 godina rada u ‘Palaceu’ na mjestu drugog kuhara, prelazi u ‘Lapad’ na radno mjesto šefa smjene. Tu je provela punih deset godina, kada, odlaskom kolege, preuzima kuhinju, koja je sve do danas pod njenom ‘kuharskom palicom’.

Hotel s dušom
– Tijekom tog vremena kroz moju je kuhinju prošlo dosta radnika, posebno mladih i sposobnih ljudi. Mnogi od njih danas samostalno vode kuhinje po gradu, i to mi je jedna od najljepših uspomena s ovog posla – ističe Tinka Tokić, dodavši kako ima izvrstan tim, s kojim može odgovoriti na sve izazove koji bi se pred njima mogli naći. Budući da je ulaskom Atlantske plovidbe u vlasništvo ‘Lapada’ hotel 2007. godine doživio obnovu te kategorizaciju s 3 na 4 zvjezdice pred zaposlenike su postavljeni i novi izazovi.

– Zadnjom obnovom, kojom je hotel preuređen na kategoriju 4 zvjezdice, dosta se toga promijenilo. Prije smo poslovali u kategoriji 3 zvjezdice te su gosti bili manje zahtjevni, ali danas se to promijenilo. Zahtjevi su veći, gosti žele dobiti kompletnu uslugu sukladno onome što su platili – rekla je Tinka, posebno naglasivši kako je ‘Lapad’ hotel s dušom.

Na sve te godine provedene u hotelu ima brojne lijepe uspomene. Jedna od njih je i na talijansko-hrvatski par, koji se odlučio vjenčati upravo u ovom dubrovačkom hotelu.

– Ovaj je par u hotelu želio organizirati svoje vjenčanje te su nam donijeli popis artikala za svoj svadbeni menu. Ispunili smo im sve želje, a kako su bili jako zadovoljni već nam se četiri godine vraćaju – ističe Tinka Tokić.

Početak i kraj uz Atlantsku
– Mi smo više ljudi iza scene te nemamo puno kontakata s gostima, no naši nam konobari prenesu sve povratne informacije i pohvale gostiju – zaključila je gospođa Tinka.
Petar Kozlica svoju je karijeru započeo kao vježbenik stroja na brodu Atlantske plovidbe. Navegavao je 15 godina kad se odlučio iskrcati. Godinu dana radio je u Belvedereu, da bi 1986. godine stigao u Hotel Lapad.

– Ima nas jedno petnaestak koji smo u hotelu još od 1986. godine, što znači da su ljudi uglavnom zadovoljni radom ovdje. U ovom smo razdoblju promijenili i tri direktora, a najteže razdoblje koje smo prošli svakako je ono ratno, kad smo u hotelu zbrinuli oko 620 izbjeglica. Kako nisam služio vojsku ratni raspored mi je bio upravo ovdje, u hotelu – prisjeća se Petar Kozlica, dodavši kako su mu najgore uspomene upravo iz tog razdoblja.

– Podizanjem kategorije na 4 zvjezdice promijenila se i cijela tehnologija u hotelu, od centralnog upravljanja preko inteligentne sobe do uštede energije… Danas gostu morate pružiti sve užitke, odnosno traži se ‘value for money’ tako da gost mora biti zadovoljan u svakom pogledu – od prvog do zadnjeg kontakta s osobljem, pa tako i sa samom tehnikom – ističe Kozlica, dodavši kako su sobe u hotelu vrlo sofisticirane. Tako se zna dogoditi da gost otvori prozor pa zove kako mu ne radi klima. No, klima se automatski gasi, priča gospar Petar, čim se otvori prozor.

Na pitanje je li bilo teško pratiti uvođenje novih tehnologija ističe:
– Nije bilo teško, jer sam navegavo, a i bio sam tu za vrijeme gradnje hotela pa sam pratio sve što se događa već tijekom gradnje – ističe Kozlica.
Oboje su se složili kako ih za hotel veže više lijepih nego ružnih uspomena. Izrazivši zadovoljstvo i upravom i vlasnikom, Kozlica je ustvrdio:

– Dobro je što je vlasništvo nad hotelom u rukama dubrovačke tvrtke. Ja sam eto igrom slučaja počeo s Atlantskom, i završit ću s Atlantskom – zaključio je gospar Petar.
I na kraju, spomenuli su kako se po završetku svake sezone, od kad je na čelu hotela direktor Željko Miletić, organizira zajednički izlet za kompletno osoblje hotela, pa su tako bili u Osijeku, Sarajevu, Makedoniji… Stvaraju nove, lijepe uspomene…

Pročitajte još

STANJE NA IZVORIŠTU JE STABILNO Vodovod šalje dodatne cisterne u Zaton, Vrbicu i Štikovicu

Dulist

SIGURNOST U PROMETU I PLAVI TAKSI APELIRAJU ‘Ako piješ ne vozi, samo nazovi’

Dulist

I danas stižu cisterne, neugodni mirisi i dalje u dijelu vodoopskrbne mreže

Dulist