Grad

Ljetnikovac Gučetić postaje društveno-kulturni centar Mokošice

Ljetnikovac Gučetić u Rijeci Dubrovačkoj, trenutno u ruševnom stanju, uskoro će postati svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje. Naime, u tijeku je potpisivanje ugovora između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovog višestoljetnog zdanja bogate prošlosti.

Unatoč lošem stanju očuvanosti objekta te ambijentalnim devastacijama, sačuvana je tlocrtna dispozicija kuće, organizacija vrtnih površina i perimetalnih zidova, te će ovaj najveći ljetnikovac sa sjeverne strane Rijeke dubrovačke ponuditi reprezentativan ambijent za mnoge planirane programske sadržaje, namijenjene prvenstveno stanovnicima ovog područja, a tako i posjetiteljima. Uspostavom interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja promovirat će se vrijednosti ove kulturne baštine – obitelj Gučetić i sam ljetnikovac, kao i znanstvene, istraživačke i obrazovne teme koje se temelje na radu Ruđera Boškovića. Uz prateće gospodarske sadržaje, te tematska događanja prostor ljetnikovca će postati dinamični prostor razvoja zajednice.

Na osnovu Integriranog programa revitalizacije dubrovačkih ljetnikovaca Grada Dubrovnika, u prostoru ljetnikovca će svoje mjesto imati društveno – kulturni centar sa tematiziranim programskim dijelom posvećenim Ruđeru Boškoviću.

Podsjetimo, Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić, najvrjednijeg i najreprezentativnijeg kompleksa ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke 16. stoljeća. Nakon izrade konzervatorske dokumentacije i izrade projektnog zadatka, proveden je postupak javne nabave usluga izrade projektne dokumentacije. Ekonomski najpovoljnijom ponudom ocijenjena je ponuda Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba. Vrijednost usluga iznosi 671.445,00 kuna a odnosi se na izradu cjelokupne dokumentacije – idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju. Po dovršetku izrade projektne dokumentacije, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ ‘U novom azilu za životinje dobrodošle su sestre Sambrailo i svi koji žele volontirati’

Dulist

‘POTPUNO BESPLATNI’ Libertasu stigli novi niskopodni autobusi, uskoro će ih nabaviti još 23

Dulist

PREDANA DOKUMENTACIJA ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Pogledajte kako će izgledati azil za životinje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija