Aktualno

LINIĆ ODLUČIO Crkva će plaćati porez

Slavko Linić

Neprofitne organizacije koje ostvare promet veći od 230 tisuća kuna morat će osnovati tvrtku ili neki drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni, i državi će za svoje poslovanje plaćati poreze.

Jedna je to od ključnih odredbi novog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, piše Jutarnji list.

Cilj je tog zakona, objasnio je nakon sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić, da se uvede transparentost u poslovanje svih civilnih organizacija, neovisno o tome radi li se o sportskim, crkvenim ili nekim drugim društvima.

U biti, Linić time ispunjava svoje ranije najave da će sportski klubovi, crkvene organizacije i druge neprofitne ustanove morati plaćati porez na prihode koje ostvaruju.

Upravo u takvim organizacijama Vlada je vidjela jedan od izvora ‘sive ekonomije’.

Novim se zakonom dijelu neprofitnih organizacija nameće i obveza objave revizorskog izvješća o obavljenoj reviziji godišnjih financijskih izvještaja. Ta se obveza uvodi za neproftine organizacije s ukupnim prihodima iznad 10 milijuna kuna.

Poslovanje neprofitnih organizacija dosad je, objasnio je Linić, bilo regulirano posebnom Vladinom uredbom, no utvrđeni su nedostaci takvog rješenja, pa se pribjeglo usvajanju zakona.

Zakon definira i Registar neproftinih organizacija, kojeg će voditi Ministarstvo financija.

 Izvor: Jutarnji list

 

 

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist