Hrvatska

Linić novac za ‘krpanje’ proračuna našao u javnim tvrtkama

Slavko Linić

Prvi rebalans državnog proračuna za 2014. godinu Vlada je najavila već za veljaču, a izgleda kako je ministar financija Slavko Linić opet pronašao novac za ‘krpanje’ rastućeg duga.

Naime, u jedanaest mjeseci 2013. državni je proračun, u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, ostao kraći za 2,5 milijardi kuna, a u odnosu na planirano za čak 4,7 milijardi. Posljedica je to propalih privatizacijskih planova i potpunog podbačaja PDV-a.

Kako doznaje Liderpress, Vlada će na jednoj od idućih sjednica donijeti odluku o usmjeravanju dobiti 23 javna poduzeća izravno u državni proračun. Riječ je navodno o tri milijarde kuna. Pritom će najviše stradati HEP, koji ostvaruje većinu neto dobiti svih poduzeća.

HEP je samo u lanjskih devet mjeseci uglavnom na podizanju cijena zaradio više od 850 milijuna kuna, ali činjenica je da se njegova godišnja dobit vjerojatno teža od 1,2 milijarde sigurno može pametnije uložiti nego u financiranje tekuće potrošnje i/ili javnog duga. Mogući je potez tim gori što je baš HEP, uz ponešto HŽ-a i Hrvatske vode, glavni nositelj obećanih investicijskih radova.

Ipak, ovo nije prvi put da jedna hrvatska vlada vuče ovakav potez. Istu stvar učinila je 2011. godine HDZ-ova Vlada Jadranke Kosor.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist