Aktualno

Linić: Međustopa ide na 13 posto!

Slavko Linic

Slavko Linić, ministar financija, danas je na televiziji oddgovorio na nekoliko ključnih pitanja novih reformi i retorike Vlade, o privatnom sektoru, o podizanju poreza, o krizi…

Na pitanje voditelja je li ovaj tip retorike, upiranje prstom u privatni sektor,  pametna za Vladu, Linić za Novu Tv odgovara:

– Da Vlada Republike Hrvatske treba podignuti gospodarski rast državnim investicijama, ali privatni sektor, nakon što smo toliko tereta prebacili na građane, treba vratiti gospodarski rast ulaganjem i čuvanjem radnih mjesta. To je moj način retorike.

– Vlada Republike Hrvatske godinu i pol dana ulaže u taj privatni sektor, odrekli smo se 8 milijardi kuna u državnom proračunu da bi pomogli lakše disanje. To je sve do sada uloženo, jedan dio tog tereta snosili su i građani. Sada je red da taj privatni sektor počne proizvoditi i izvoziti – nastavlja Linić.

Na pitanje je li to pogrešna politika, odgovara:
– To je saniranje petogodišnje krize i nerada u ranijim periodima. Ako smo nelikvidnost smanjili sa 45 na 34 i pol milijarde, ako smo u isto vrijeme doveli sve vjerovnike za isti stol s dužnikom i pokušavamo ih osposobiti, sve to jasno pokazuje da je bitka za njihovu financijsku konsolidaciju itekako program Vlade. Zato očekujemo i rezultate.

Punjenje proračuna poreznim dugom

– Najlakše je optužiti Vladu – prema tome, ne mislim da su samo bivše Vlade bile krive, svaki je gospodarstvenik trebao nešto učiniti. Jer mi se sada bavimo neuspješnima, onima koji su u problemima. Ne govorimo o tome kako je dosta njih prisutno  u izvozu, da su uspješno se etablirali, ne samo u Europi nego i po cijelom svijetu, neovisno je li to farmaceutska industrija, IT tehnologija, mnogi su bili sasvim drugačijeg smjera. Uspješni i borili su se bez pomoći države.

Drugi Linićev smjer je punjenje proračuna i najavili ste i zapravo provodi se upravo naplata poreznog duga od 75 tisuća tvrtki građana i obrtnika. Obrtnici kažu to je novo gušenje, naglasio je voditelj.

-Radnici, da bi dobili svoju skromnu plaću svaki mjesec redovito plaćaju i poreze i doprinose, svaki mjesec, baz dana zakašnjenja. Koji je onda razlog da netko drugi, tko je poduzetnik ne plaća svoje obveze.

Možda su u krizi, pitao je voditelj.
– Nema krize. Zato i je Vlada riješila jedan reprogam, drugi reprogram, treći reprogram, predstečajne nagodbe i građani su u krizi, malo dobivaju. Odgovor je – porez moraju plaćati.

Što ako propadnu te tvrtke i obrtnici, još je jedno pitanje.
– To samo znači da se nisu uspjeli održati, da su i do sada trošili nepotrebno resurse, da su zauzimali radno mjesto nekoj uspješnoj firmi koja jednostavno nije mogla zbog njih raditi. Svaki radnik plaća treba i poduzetnik plaća.

PDV se slaže za sljedeću godinu. Međustopa s 10 na 13 posto  se povećava. Ostaje pitanje što će biti s turizmom. Hoće li on biti 13 posto ili možda manji, pita voditelj.
– Pa kako danas vidim nitko nije ušao u polemiku je li nam pet posto niska stopa, je li prosjek u Europi ipak oko osam posto, a kada nema takve rasprave međustopu dižemo sa 10 na 13. Stopa za turizam bit će također 13 posto.
 
– Govorimo o međustopi koja je bila 10 posto. S obzirom da imamo velike deficite i trebamo je povećati, ocijenili smo da je povećamo na 13 posto, prema tome nije ništa knfuzno. Mi samo moramo znati da deficiti ne smiju biti ovako veliki, a jedna od mjera je i povećanje prihoda. Podigli smo međustopu, prema tome ja smatram da svi koji su na međustopi imaju izvanredne olakšice, naglašava Linić.
 
– Evidentno je da će biti daljnih rezova, daljnjeg smanjenja svih rashoda, a ono što Vlada jasno poručuje, jedino što se sigurno neće dirati su mirovine, jer su one preniske. A da će se broj zaposlenih možda prije dirati nego plaće, jer ni njih ne bi smjeli više dirati, jer su premale u javnom i državnom sektoru – ističe Linić.

– Treba ulagati, treba se boriti za svako radno mjesto, treba povećati izvoz, treba investicije povećati i tog trenutka ništa od ovoga neće biti na dnevnom redu. Svojim radom možemo puno toga promijeniti – zaključuje Linić.
 
 

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist