KulturaŽupanija

LIMENA GLAZBA ŽUPE DUBROVAČKE Obnovljena tradicija stara sedamdeset godina

LIMENA GLAZBA ŽUPE DUBROVAČKE Obnovljena tradicija stara sedamdeset godina

– Mi smo vam Limena glazba Župe dubrovačke! Postojimo, točnije osnovani smo u travnju 2011. godine, a na inicijativu profesora Ante Mojaša i mene – kaže uvodno za DuList idejni začenik ove lijepe tradicije, gospar Ivo Brešković.

Uz njega su grupa entuzijasta Kate Pendo, Katarina Barović, Nika Benić i pok. Vesna Miloslavić, a uz veliku pomoć Općine Župa dubrovačka, pokrenuli tradiciju koja je nekako – ostala zaboravljena. Tako je ova grupa ljudi učinila pravi potez i prije nekoliko godina obnovila nekad znanu Križarsku limenu glazbu iz Mandaljene. Inače, Križarska limena glazba djelovala je u Župi dubrovačkoj od 1936. do 1940. godine.

– Djelovali smo u KUD-u ‘Marko Marojica’ kao samostalna sekcija, a od 1. prosinca 2013. godine postojimo kao samostalna Udruga pod nazivom Limena glazba Župa dubrovačka – ističu na probi na kojoj smo ih podsjetili i ‘uhvatili’ tek dio od čak tridesetak mladića i djevojaka od devet do 17 godina.
Redovito uljepšavaju sve važnije događaje u Župi dubrovačkoj i šire, a otvaraju svake godine i Župski karnevo, pa tako i ove! Potom ih otprate i s njima zasviraju i na Stradunu, u posjeti Gradu.
– Nastupamo na svim značajnijim događanjima u našoj općini, kao što su poimence koncerti za Dan Općine, Božić, Uskrs. Tu su i ‘Župsko ljeto’, svakako ‘Župski karnevo’, predstavljamo Župu dubrovačku na Festi svetog Vlaha te na godišnjoj smotri puhačkih orkestara dubrovačko neretvanske županije – napominju, bez puno prekidanja probe na katu Općine Župa dubrovačka, čijom su dobrotom, napominju, dobili ovaj veliki i praktični prostor za vježbu.
Vježbaju često i redovito, što se vidi i iz načina sviranja i skladnih melodija koje proizlaze iz njihovih instrumenata. Zanimljivo je iza napomenuti kako tečaj ‘drum kit’ tehnike na udaraljkama već neko vrijeme, dva puta tjedno, vodi iskusni bubnjak iz Župe dubrovačke, gospar Jozo Radović, koji voloterski prenosi svoje znanje mladim ‘glazbarima’ kako bi ovladali svim aspektima glazbenih zadataka koje pred njih postavlja novi repertoar!
Prvi ‘veliki’ koncert nakon osnivanja 2011. godine imali su na Dan oslobođenja Župe dubrovačke, 26. svibnja 2012. godine. Tad su nastupili pred općinskom zgradom u Srebrenom uz sudjelovanje Mažoretkinja Župe dubrovačke, te izveli prigodni program koračnica.
– Ovo je sigurno najmlađa glazba po starosti glazbenika u našoj županiji, a vjerojatno i šire. Po stažu se ne mogu pohvaliti jer vježbaju tek godinu dana, a već su pod vodstvom profesora Mojaša uspjeli javno nastupiti – tada je istaknuo Brešković.
Sada više nisu ‘mladi’, iako se sastoje od mnoštva mladih ljudi, no svakako se nadaju podrški mještana i ljubitelja glazbe. Ipak, bave se lijepim i plemenitim razvojem mladih ljudi, onim kroz kulturu, a kako kažu, prednosti koje donosi postojanje ovakvog glazbenog tijela su višestruke, što se i vidi sa svakom uspješnom probom! A mi im želimo i dalje uspjeha te da i dalje pronose glas o mladim ljudima Župe dubrovačke koji uljepšavaju svaki događaj ove općine…

2. STUDENOG 2013.
Osnivačka skupština

Na osnivačkoj skupštini 2.studenog 2013. izabrani su organi upravljanja:
Predsjednik udruge je Niko Benić
Dopredsjednik udruge je Ivo Brešković
Tajnica udruge je Katarina Barović
Predstojnik komisije za glazbu i rad sa mladima Vlaho Kakarigi
Predstojnik tehničke komisije je Marko Handabaka
Umjetnički voditelj i dirigent je prof. Teo Čipčić

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist