DuList INUrednički izbor

LIKOVNA UMJETNICA JASMINA RUNJE SAVJETUJE Uradite sami božićne ukrase kakve još niste vidjeli

ukrasi 1

Pregršt je ideja za različite dekoracije koje možemo napraviti uoči nadolazećih blagdana. Zbog izostanka druženja na otvorenom te hladnog vremena, konačno ih imamo vremena realizirati. Potrebno je tek nekoliko sastojaka, k tome jeftinih, kako bi vaš dom pretvorili u pravu božićnu bajku. Likovna umjetnica Jasmina Runje objasnila je nekoliko jednostavnih i inovativnih postupaka, a čiji rezultat će vam sasvim sigurno biti draži ako bude nastajao u krugu obitelji i najmilijih. Pa krenimo u ovu kreativnu avanturu…

Božićne kugle od jutenog veziva

Bozicne kugle od jutenog vezivaMaterijal potreban za izradu je: ljepilo (drvofiks), baloni, posuda za smjesu, juteno vezivo (špaga) i kist.

U posudu pomiješate u jednakom omjeru ljepilo i vodu. Napušete balon i zavežete ga. Početak špage umočite u pripremljenu smjesu i prislanjajući ga zalijepite na balon. Dalje namatate špagu u svim smjerovima. Nakon što ste namotali dovoljnu količinu, prerežete je i kraj podvučete između balona i špage. Namotani balon potopite u smjesu i okrećete tako da se ravnomjerno natopi. Objesite ga na sušenje i na početku svako pola sata okrenete da bi smjesa bila ravnomjerna. Najbolje ga je ostaviti da se suši prirodno na zraku. Kada je špaga suha balon probušite i izvučete. Čvrstu konstrukciju možete premazati glitterom sa sjajem ili kistom nanijeti zlatne listiće. Ovako pripremljene kugle možete pri vrhu malo zarezati i u njih ubaciti šišarke ili češere, komadiće kore od drveta… Također, ribarske strune za koje ste prethodno zavezali nešto od spomenutog, možete vezati i pustiti da padaju niz kuglu. Svojom prirodnom bojom lijepo se slažu s jutenom špagom i unose toplinu u svaki dom.

Ukrasne teglice s pismom

Ukrasne teglice s pismomMaterijal potreban za izradu je: teglica, komadić jute, špaga, prigodni poklončić i pisamce.

Ukrasne teglice vrlo su jednostavne za napraviti, a njima ćete zasigurno razveseliti najbliže. Poklončić ubacite u teglicu, preko poklopca zavežete jutu i priložite pisamce koje možete i sami napraviti presavijajući papir. Pečat možete improvizirati, osim koma-dićem papira i bojom, tako što ćete nakapati nekoliko kapi voska preko špage i u njega otisnuti čep od boce. Kada se vosak osuši iglicom možete urezati željeno i vaš poklon je spreman.

Ukrasi od glinamola

Materijal potreban za izradu je: glinamol, masni papir, valjak, modlice, čačkalice, špaga, brusni papir i boje.

Ukrasi od glinamolaVrlo jednostavni ukrasi koje možete izrađivati i s djecom mlađeg uzrasta su ukrasi od glinamola. Razvaljajte glinamol na dasci i papiru za pečenje, pritom ga okrećite da se ne zalijepi. Modlicama za kekse izrežite željeni oblik, pomoću čačkalice probušite rupicu na vrhu i ostavite da se suši. Ovisno o debljini, u prosjeku se suši 1–2 dana. Može se osušiti i u pećnici pri nižoj temperaturi, oko 80 C°, 45 min. Znat ćete da je glinamol suh kada pobijeli. Nakon toga ga obrusite finim brusnim papirom i spreman je za bojanje. Kroz rupicu provučete odgovarajuću vrpcu ili ribarski konac na koji će predmet biti obješen.

Ukrasni vijenci za vrata

Materijal potreban za izradu je: juta, tanja žica, kliješta, ribarska struna (konac), osušene fete naranče i šivaća igla ili pištolj za vruće lijepljenje sa silikonskim umetcima.

Ukrasni vijenci za vrataNapravite kolut od žice i učvrstite ga kliještima. Odrežete komade jute u obliku kvadrata. Presavijete ih pazeći da vam ‘živi’ rubovi ne budu sa strane, naberete ih po sredini i učvrstite iglom i ribarskim koncem. Na isti način ih učvrstite za žičanu konstrukciju. Dodajte naranče, također šivanjem ili lijepljenjem pištoljem s vrućim ljepilom. Umjesto naranči možete dodati kriške sušenog limuna, štapiće od cimeta, šišarke, vunene ili slamnate ukrase i sl.

Ukras od žice sa svjećicama

Ukras od zice sa svijecicamaMaterijal potreban za izradu je: deblja i tanja žica, kudeljni konop (špaga), kliješta i dodatci po želji.

Namotate špagu na deblju žicu. Nakon toga tanjom žicom učvrstite omotanu deblju žicu u željeni oblik.
Ovaj ukras zanimljiv je zbog svoje veličine i neobičnog oblika. Prilagođen je interijeru kao i eksterijeru. Po želji možete unutar nastalog predmeta ribarskim koncem objesiti osušene fete naranče ili limuna, češere, bojane orahe, oblike rađene od glinamola ili suhog tijesta… Također, možete dodati lovorovo lišće ili božikovinu i na kraju pričvrstiti svjećice.

Piše/Foto: Jasmina Runje

Iz tiskanog izdanja DuLista od 16. prosinca 2020.

Pročitajte još

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

Dulist

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist

Koncertom dobitnice Grammyja Nicole Zuraitis otvoren 2. Ponta Lopud Jazz Festival

Dulist