Županija

LIJEPE VIJESTI Stravča sve mlađa i mlađa!

crkva stravca

Malo se koje ruralno područje može pohvaliti sve nižom prosječnom dobi stanovnika. U mjestu Stravča u konavoskim brdima pedesetak je mještana, a iz godine u godinu raste i broj učenika u područnoj osnovnoj školi, donosi Regionalni dnevnik HTV-a. Stravča je, naime, dom tek nekoliko desetaka Konavljana. No, za razliku od većine drugih udaljenih sela, prosječna dob mještana sve je niža.
– Od 50 stanovnika imamo, mislim, više od 20 mlađih od 20 godina, što je, ja mislim da je nevjerojatno – rekao je Miho Orepić, predsjednik Mjesnog odbora Stravča.
– Netko će se možda začuditi, ali ne bih vam ja mijenjala život u konavoskim brdima ni sa Stradunom, ni ponovno sa Župom – rekla je Neda Orepić.
U inače tihom mjestu, najveselije je pred školom. Prije deset godina, nastavu od prvog do četvrtog razreda pohađala su tri učenika. Danas ih je jedanaest.
– Jako lijepo odgojena djeca, poštuju odrasle, poštuju autoritet, opuštena su, jako su spretna s rukama, dosta su oni rodbinski povezani i jako su dobro raspoloženi jedni prema drugima – rekla je učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Stravča, Katica Lučić.
Učiteljica Rea Vuković naglasila je pak kako najveću razliku vidi na sportskom igralištu.
-Ova djeca su toliko spretna i s loptama i sa svojim rukama, s jednostavnim alatima, jednostavno im sve ide od ruke – rekla je.
-Kako je lijepo biti načelnik Općine Konavle zbog ovakvih stvari, kad je Stravča sve mlađa i mlađa! – prokomentirao je ovu vijest na svom Facebooku profilu konavoski načelnik Božo Lasić.
Što su još za HRT rekli stanovnici Stravče, pročitajte ovdje.

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist